Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбулася зустріч податківців з представниками громад та бізнесу Подільського району

, опубліковано 16 лютого 2021 о 14:02

Про пошук резервів наповнення місцевих бюджетів, покращення ефективності адміністрування місцевих податків і зборів, а також налагодження співпраці між податківцями та органами влади на місцях йшлося під час зустрічі заступника начальника Головного управління ДПС в Одеській області Анатолія Бондаренка з головами територіальних громад та платниками податків Подільського району Одеської області.

До складу новоствореного Подільського району входять 4 міських, 5 селищних та 3 сільських громади.

Представники податкової служби та голови територіальних громад  обговорили проблемні питання, які виникають при адмініструванні плати за землю, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та висловили свої пропозиції щодо їх врегулювання.

Особлива увага була приділена резервам та додатковим надходженням податку на доходи фізичних осіб, як одного із основних джерел наповнення місцевих бюджетів громад.

«На сьогодні служба спрямовує свої зусилля на створення максимально зручних умов для декларування громадянами доходів – починаючи від  комплексу інформаційних послуг і до часткового автозаповнення декларації в Електронному кабінеті», - повідомив Анатолій Бондаренко. 

Разом з тим, слід зазначити, що обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отримані доходів від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам, доходи громадян, які самостійно обробляють власні земельні ділянки чи паї площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції та  фізичних осіб – орендодавців, які надають власні земельні ділянки чи паї в оренду громадянам, які не є суб’єктами господарювання, та отримують дохід у вигляді орендної плати, іноземних доходів та інших доходів платників податків відповідно до ст.164 ПКУ.

Анатолій Бондаренко звернув увагу представників територіальних громад на необхідність активізації роботи з роботодавцями та найманими працівниками щодо виведення заробітних плат з «тіні» та дотримання законодавства про працю при оформленні працівників на роботу. Саме належне оформлення найманих працівників та сплата ними податку на доходи фізичних осіб є запорукою не тільки соціальних гарантій самих громадян, а й забезпечення дохідної частини місцевих бюджетів громад.

На зустрічі, податківці проінформували і про новації щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій, переваги при використанні програмних реєстраторів розрахункових операцій, пільги для платників податків на період карантину в частині списання та відстрочення податкового боргу, а також можливості сервісу «Електронний кабінет».

За результатами зустрічі голови територіальних громад відзначили важливість проведення таких заходів, адже від ефективної координації та співпраці влади, громад та бізнесу в значній мірі залежить подальший розвиток як Одеського регіону так і країни в цілому.