Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань декларування доходів, отриманих протягом 2020 року

, опубліковано 16 лютого 2021 о 16:41

В Причорноморському відділу  податків  і  зборів  з  фізичних  осіб та  проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2020 року.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі із запитань, які були надані під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

Питання: На які рахунки сплачуються податки за результатами річного декларування  та термін сплати?

Відповідь: За результатами річного декларування  проводиться сплата податку на доходи фізичних осіб на рахунок, який має код класифікації доходів бюджету 11010500 та відкритий у територіальній громаді населеного пункту  згідно реєстрації громадянина (декларанта). Військовий збір сплачується на рахунок з кодом класифікації доходів бюджету 11011001 також відкритий у Вашій територіальній громаді. 

Термін сплати зазначених податків встановлено п. 7 ст.  179 ПКУ, а саме фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суми податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податкової декларації.

Питання: Чи мають право платники податку, які навчаються в інтернатурі вищих медичних та фармацевтичних навчальних закладів, на отримання податкової знижки за витратами, понесеними на користь закладу освіти за навчання?

Відповідь: Згідно з Положенням про спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти III - IV рівня акредитації, медичних факультетів університетів, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я України від 19.09.1996 N 291, із змінами та доповненнями, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03.12.1996 за N 696/1721, спеціалізація (інтернатура) є обов'язковою формою післядипломної підготовки випускників всіх факультетів медичних і фармацевтичних вищих закладів освіти III - IV рівнів акредитації, медичних факультетів університетів незалежно від підпорядкування та форми власності, після закінчення якої їм присвоюється кваліфікація лікаря (провізора) - спеціаліста певного фаху.

Таким чином, інтернатура (спеціалізація) є невід'ємною ланкою безперервного процесу підготовки у вищому медичному і фармацевтичному закладах освіти фахівців за напрямом професійного спрямування.

Враховуючи викладене, суми коштів, сплачені платником податку на користь вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти для компенсації вартості навчання такого платника податку, іншого члена його сім'ї першого ступеня споріднення, у інтернатурі, при додержанні всіх норм ст. 166 ПКУ, можуть прийматися у розрахунок податкової знижки такого платника податку за звітний рік.

З актуальною інформацією щодо декларування доходів громадян можна ознайомитися на субсайті Територіальних органів ДПС в Одеській області вебпорталу ДПС в банері «Деклараційна кампанія 2021» за посиланням https://od.tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2021/.