Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Роздільнянської ДПІ проводять тематичні тренінги для платників

, опубліковано 23 лютого 2022 о 11:40

В  Роздільнянській ДПІ Головного управління ДПС у Одеській області тривають  тематичні тренінги з платниками податків, які потребують роз'яснень та практичної допомоги в тому числі з питань застосування програмного реєстратора розрахункових операцій (далі –ПРРО).

Так, податківці, на чолі з начальником інспекції Наталією Козовякіною пояснили фізичним особам - підприємцям яким чином суб’єкту господарювання зареєструвати ПРРО.

По-перше, не тільки сам суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі, на обліку має перебувати також його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО.

Повідомити контролюючий орган про таку господарську одиницю суб’єкт господарювання має відповідно до вимог пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України.  Відповідно  до якого платник податків зобов'язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків.

Заява про взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку подається у відповідний контролюючий орган протягом 10 робочих днів після створення відокремленого підрозділу, реєстрації рухомого чи нерухомого майна чи відкриття об'єкта чи підрозділу, через які провадиться діяльність або які підлягають оподаткуванню.

Далі, до ДПС подається заява в електронній формі, на підставі якої здійснюється реєстрація ПРРО. Заяву можна подати через електронний сервіс податкових органів – електронний кабінет платника  податків.

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, суб’єкт господарювання повідомляє шляхом подання повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованих/удосконалених сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО за формою № 5-ПРРО (J/F1391802). 

Також, платнику податків необхідно  самостійно прийняти рішення та, залежно від обраного засобу, надіслати до ДПС відповідне електронне повідомлення  щодо того який засіб буде застосовуватись в ПРРО: удосконалений/кваліфікований електронний підпис або удосконалена/кваліфікована електронна печатка (далі - КЕП).

Таке повідомлення містить дані про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що використовуються ПРРО, які включаються до Реєстру ПРРО та, відповідно, дозволені для застосування в цьому ПРРО.

КЕП в ПРРО має використовуватись з дотриманням вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги».

В ПРРО може використовуватись КЕП лише тих осіб, дані про сертифікати електронних підписів яких внесені до Реєстру ПРРО, та які є дійсними на момент проведення розрахункової операції.

Подання даних про сертифікати електронних підписів, що використовуються в ПРРО, здійснюється з дотриманням пункту 7 розділу ІІ «Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій», затвердженого Наказом Міністерства фінансів України 23 червня 2020 року N 317.

Зустрічаючись  з платниками  обговорили  також  новації, запроваджені Законом України № 1946 щодо  спеціального  оподаткування юридичних осіб – резидентів  Дія Сіті (ІТ-компаній) та  окремих доходів працівників резидентів Дія Сіті та залучених  ними гіг-спеціалістів.