Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Білгород-Дністровській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань застосування РРО та/або ПРРО

, опубліковано 23 лютого 2022 о 11:01

В Білгород-Дністровській ДПІ відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», присвячений застосуванню реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО.

На питання платників податків відповідала старший державний інспектор Білгород-Дністровської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області Марина Копилова.

До вашої уваги відповіді на найбільш актуальні питання.

 

Питання: Які обов’язкові реквізити повинен містити фіскальний чек?

 

Відповідь: Обов’язкові реквізити, які повинен містити фіскальний чек визначені п.2 розд. ІІ Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 №13 із змінами та доповненнями.

 

Питання: Чи необхідно застосовувати РРО суб’єктам господарювання, що здійснює приймання готівки з використанням ПТКС (платіжних терміналів) для подальшого переказу на рахунки отримувачів?

 

Відповідь: Якщо ПТКС дають змогу користувачеві здійснювати виключно операції з отримання коштів, то РРО не застосовується. Комерційні агенти банків та небанківські фінансові установи, які здійснюють операції з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням ПТКС (платіжних терміналів), зобов’язані застосовувати РРО.

 

Питання: Чи застосовує суб’єкт господарювання РРО та/або ПРРО у разі реалізації товарів (послуг), оплата за які здійснюється за допомогою сервісу «Інтернет-банкінг»?

 

Відповідь: Суб’єкт господарювання може не застосовувати реєстратор розрахункових операцій та/або програмний РРО у разі реалізації товарів (послуг), оплата за які здійснюється за допомогою сервісу «Інтернет-банкінг» з використанням реквізитів поточного рахунку суб’єкта господарювання у форматі IBAN.

У разі здійснення розрахунків із використанням реквізитів платіжної картки (іншого електронного платіжного засобу) – застосування РРО та/або ПРРО є обов’язковим.

 

Питання: Чи необхідно застосовувати на господарській одиниці РРО та/або ПРРО ФОП – платнику єдиного податку, яка здійснює реалізацію супутніх товарів за готівку, та технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, в безготівковій формі шляхом внесення готівки через установу банку?

 

Відповідь: У разі проведення розрахунків між суб’єктами господарювання у безготівковій формі, а саме при переказі коштів з розрахункового рахунка суб’єкта господарювання, який отримує товари, роботи (послуги), на розрахунковий рахунок постачальника товару, робіт (послуг) згідно з рахунком-фактурою, договором тощо, реєстратор розрахункових операцій та/або програмний РРО не застосовується.

 Якщо фізична особа – підприємець є платником єдиного податку та здійснює продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, то такий підприємець застосовує РРО та/або ПРРО під час продажу всіх наявних на господарському об’єкті товарів, а не лише технічно складних товарів.