Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відповіді на питання щодо ведення фізичними особами - підприємцями обліку товарних запасів

, опубліковано 13 січня 2022 о 16:01

В Чорноморській ДПІ Головного управління ДПС в Одеській відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо роз’яснення платникам податків Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 року № 496 (далі – Порядок).

На запитання платників податків відповідав старший державний інспектор Чорноморської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області Олександр Дубач.

До вашої уваги  відповіді на найбільш актуальні питання.

Питання: На кого поширюються вимоги щодо ведення обліку товарних запасів?

Відповідь: Порядок поширює свою дію на фізичних осіб –підприємців, які здійснюють діяльність на загальній системі оподаткування та на III групі єдиного податку з реєстрацією платниками ПДВ, платників єдиного податку II-IV груп, які  здійснюють:

реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення.

Питання: У який спосіб вести форму обліку ?

Відповідь: форма обліку ведеться за вибором фізичної особи - підприємця у паперовій або в електронній формі.

Питання: Як вести облік товарних запасів, якщо діяльність здійснюється у декількох місцях продажу (господарських об’єктах)?

Відповідь: фізична особа – підприємець, яка здійснює діяльність у декількох місцях продажу (господарських об’єктах), веде облік товарних запасів також за кожним окремим місцем продажу (господарському об’єкту).