Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про застосування РРО/ПРРО з 1 січня 2022 року – під час «гарячої лінії» в Саратській ДПІ

, опубліковано 13 січня 2022 о 16:26

В Саратській ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку першої - четвертої групи з 1 січня 2022 року.

На запитання суб'єктів господарювання  відповідала начальник Саратської ДПІ Наталя Костова.

До вашої уваги відповіді на найбільш актуальні питання. 

Питання: Для яких фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку, застосування РРО/ПРРО з 1 січня 2022 року не є обов’язковим?

Відповідь: Згідно з пунктом 296.10 статті 296 ПКУ РРО/ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи. Крім того, Урядом прийнято постанову «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» № 1336 від 23 .08. 2000 р., що передбачає умови та порядок ведення діяльності без застосування РРО (за умови використання ними розрахункових книжок та КОРО). До вказаної постанови 23.12.2021 р. внесено зміни, якими передбачено, що роздрібна торгівля на території села товарами (крім підакцизних товарів) ФОП, які сплачують єдиний податок, може здійснюватись без застосування РРО/ПРРО (за умови використання ними розрахункових книжок та КОРО). Цей пункт не застосовується за наявності хоча б однієї з таких умов: така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами; такими ФОП також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема через Інтернет; сільськими радами та радами ОТГ прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій для форм і умов проведення діяльності, визначених у цьому пункті.

 

Питання:  Чи повинні ФОП, які є платниками єдиного податку, вести облік товарних запасів та підтверджувати походження товарів документами?

Відповідь:  Фізичні особи-підприємці, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння), не зобов’язані вести облік товарних запасів та підтверджувати облік та походження товарів документами..

 

Питання:  Продаж товарів з використанням мережі Інтернет. У якому випадку обов’язкове проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО, а в якому ні?

Відповідь:  РРО/ПРРО не застосовується в разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок фізичної особи-підприємця, крім карткового, оскільки така операція не є розрахунковою, тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати (поточний рахунок у форматі IBAN). У разі здійснення розрахунків в інший спосіб — готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО/ПРРО є обов’язковим.

 

Питання: Чи відносяться до розрахункового документу фіскальний чек, який друкується через «Програмний РРО»?

Відповідь:  Визначення розрахункового документу встановлено Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» згідно з яким розрахунковий документ –це документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, видатковий чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів, отримання (повернення) коштів, торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, створений в паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ) у випадках, передбачених цим Законом, зареєстрованим у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій або програмним реєстратором розрахункових операцій, чи заповнений вручну.

Отже, розрахунковий документ сформований та виданий ПРРО має таку саму юридичну силу, як і розрахунковий документ класичного РРО.

На всі питання було надано вичерпні відповіді.