Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про використання РРО/ПРРО під час «гарячої лінії» в Ренійській ДПІ

, опубліковано 13 січня 2022 о 15:02

Податківцями Ренійської ДПІ  Головного управління ДПС в Одеській області проведено сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» на тему: «Використання РРО/ПРРО платниками єдиного податку II - IV групи».

На запитання платників податків відповіла старший державний інспектор Ренійської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області Валентина Чернєва.

До вашої уваги відповіді на найбільш актуальні питання.

Питання:  Чи зобов’язані ФОП – платники ЄП першої групи з 01.01.2022 реєструвати та застосовувати РРО та/або ПРРО та вести облік товарних запасів?

Відповідь:  Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої групи не зобов’язані з 01.01.2022 реєструвати та застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО та вести облік товарних запасів.

Питання:  Яким чином здійснюється реєстрація КОРО на господарську одиницю?

Відповідь: Реєстрація книг обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) здійснюється в контролюючому органі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків.

КОРО реєструється на кожну окрему господарську одиницю, при цьому КОРО, що реєструються одночасно, не обмежується. При реєстрації першої КОРО на окрему господарську одиницю в контролюючому органі їй присвоюється фіскальний номер.

Для реєстрації першої та наступних КОРО на господарську одиницю в контролюючому органі суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання подає до цього органу, зокрема, заяву про реєстрацію КОРО та/або розрахункової книжки за формою № 1-КОРО.

За бажанням суб’єкта господарювання на одну господарську одиницю можна реєструвати декілька перших КОРО для використання в окремих місцях проведення розрахунків. Такі КОРО реєструються в інформаційній системі ДПС та отримують фіскальний номер на кожну КОРО.

Питання:  Чи необхідно СГ здійснювати програмування штрихового коду товару (крім підакцизних товарів) у фіскальному касовому чеку?

Відповідь: Норми законодавства, що передбачають програмування штрихового коду товару у фіскальному касовому чеку, носять рекомендаційний характер для товарів, які не є підакцизними. Тобто суб’єкт господарювання за бажанням може запрограмувати до фіскальної пам’яті реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмного РРО разом з обов’язковими реквізитами розрахункового документу, передбаченими вимогами Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, штриховий код товару.