Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Повідомлення за формою № 20-ОПП можна подати через Електронний кабінет

, опубліковано 03 червня 2021 о 09:51

На запитання платників, під час «гарячої лінії», відповідала начальник Роздільнянської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області Наталія Козовякіна, яка поінформувала, що відповідно до пункту 63.3 статті 63 Податкового кодексу України платник податків зобов’язаний стати на облік у контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку та повідомляти про всі об’єкти оподаткування шляхом подання Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (далі – Повідомлення).

Таке Повідомлення подається протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Наталія Козовякіна нагадала, що в приватній частині Електронного кабінету платникам надано можливість заповнення Повідомлення (ідентифікатор форми J/F1312002) та подачі його в електронному вигляді після накладення електронного цифрового підпису.

Дана процедура скорочує термін взяття об’єкта на податковий облік.

Так, при подачі Повідомлення через Електронний кабінет, протягом першої години, платник отримує першу квитанцію щодо отримання даного Повідомлення, протягом наступної години (але не пізніше наступного дня після отримання Повідомлення засобами електронного зв'язку) - другу квитанцію щодо обробки відомостей в Єдиному банку даних юридичних осіб або Реєстрі самозайнятих осіб ДПС, в якій зазначено, що об’єкт взято на податковий облік, або зазначено код помилки з її описом.

Платники податків можуть переглянути інформацію про об’єкти оподаткування та контролюючі органи, у яких платник податків перебуває на обліку за неосновним місцем обліку, в приватній частині Електронного кабінету.

Також, керівник Роздільнянської ДПІ звернула увагу платників податків, що за неподання Повідомлення застосовується штраф на самозайнятих осіб у розмірі 340 грн, на юридичних осіб - 1020 гривень. За повторне порушення протягом року застосовується штраф на самозайнятих осіб у розмірі 680 грн, на юридичних осіб - 2040 гривень (п.117.1 ПКУ).