Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання застосування фізичними особами податкового законодавства

, опубліковано 21 квітня 2021 о 13:53

Фахівцями Центрального відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області проведено сеанс телефонного зв’язку з актуальних питань застосування фізичними особами податкового законодавства.

До вашої уваги відповіді на найбільш актуальні питання.

  

Питання: З якого періоду підвищено штрафи за неподання форми 1ДФ?

Відповідь: Законом України від 16 січня 2020 року № 466 - IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логістичних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон № 466 - IX) викладено у новій редакції стаття 119 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) відповідно до якої неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми, нараховані (виплачені) фізичним особам за товари (роботи, послуги), якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов'язань платника податку та/або до зміни платника податку тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 2040 гривень.

Норми Закону № 466-IX набули чинності з 23 травня 2020 року, крім деяких норм, що набрали чинності з 01 липня 2020 року.

 

Питання: Чи застосовується адміністративна відповідальність за несвоєчасне подання форми 1ДФ у період карантину?

Відповідь: Частиною першою статті 163 прим. 4 ПКУ про адміністративні правопорушення (далі - Кодекс) передбачена адміністративна відповідальність за неподання або несвоєчасне подання відомостей про доходи громадян на суб’єктів господарювання, які мають статус податкових агентів.

Зміни в частині незастосування до податкових агентів адміністративної відповідальності на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби до Кодексу не вносились.

 

Питання: Яка сума нецільової благодійної допомоги не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб?

Відповідь: Згідно з пп.170.7.3 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами - юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 ПКУ, встановленого на 01 січня такого року.

Тобто у 2021 році, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб нецільова благодійна допомога в сумі 3180 гривень.

 

Питання: Який порядок застосування РРО платниками єдиного податку, які проводять розрахунки через рахунки в банківських установах?

Відповідь: Згідно з пунктом 2 статті 9 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при виконанні усіх банківських послуг, крім операцій з купівлі-продажу валюти та операцій комерційних агентів банків з приймання готівки для подальшого її переказу.