Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування доходів – конституційний обов’язок громадян

, опубліковано 10 березня 2020 о 12:15

«З 01 січня поточного року в Україні триває кампанія декларування доходів, отриманих громадянами протягом 2019 року», - зазначила   головний державний ревізор-інспектор відділу адміністрування податків та зборів з фізичних осіб Чорноморського управління Головного управління ДПС в Одеській області Тетяна Базиленко в інтерв’ю передачі «Право на слово» на Першому Муніципальному каналі (м.Білгород-Дністровськ).

Декларування доходів – це виконання громадянами свого конституційного обов’язку, індивідуальний внесок у добробут держави, реалізація права громадян на податкову знижку – зазначила фахівець.

Тетяна Базиленко нагадала про основні випадки обов’язково подання податкової декларацію про майновий стан і доходи та випадки, в яких декларація про майновий стан і доходи не подається.

Податкова декларація подається платниками податків  за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором): особисто або уповноваженою на це особою;  надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;  засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Звернула увагу, що з 01 січня 2020 року фізичні особи складають і подають податкову декларацію про майновий стан і доходи за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859 із змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 25 квітня 2019 року № 177 зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 04 липня 2019 року за № 728/33699 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859».

Посадовець відмітила, що у разі необхідності громадяни можуть отримати безкоштовні консультації та практичну допомогу у заповненні декларації в Центрах обслуговування платників Чорноморського управління Головного управління ДПС в Одеській області за адресами: Чорноморська ДПІ - м.Чорноморськ, вул. Шевченка, 3; Овідіопольська ДПІ – смт. Овідіополь, вул. Тараса Шевченка, 214; Білгород-Дністровська ДПІ - м. Білгород-Дністровський, вул. Московська, 18А; Біляївська ДПІ - м. Біляївка, вул. Костіна, 3-А.

Граничні строки подання декларації для громадян, які зобов’язані подати податкову декларацію - до 01 травня року, що настає за звітним (тобто 30 квітня 2020 року), а для громадян, які мають право на податкову знижку – по 31.12.2020 року включно.