Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій

, опубліковано 26 лютого 2020 о 12:01

Про новації  застосування РРО йшлося на брифінгу за участю заступника начальника Чорноморської ДПІ Чорноморського управління Головного управління ДПС в Одеській області Петра Олійника та старшого державного інспектора  Чорноморської ДПІ Олександра Дубач.

Фахівці звернули увагу на ключові положення нових законів про РРО: Закону України від 20.09.2019 № 128-IX «Про внесення змін до закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та Закону України 20.09.2019 № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг».

Зокрема, Петро Олійник зазначив, що ці закони відкрили можливість використовувати замість традиційних РРО програмне забезпечення, призначене  для реєстрації розрахункових операцій. Програмне забезпечення можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі і на смартфон. При цьому контролюючий орган забезпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання. То ж безкоштовним буде не тільки завантаження програмного забезпечення, а і його підтримка.

На сьогодні триває тестування першого релізу безкоштовного додатку «пРРОсто», розробленого Державною податковою службою. 

Наразі додаток працює тільки в режимі “онлайн”. Наступні релізи відбуватимуться після опрацювання коментарів та пропозицій від тестувальників, а також з урахуванням вимог API.

Запис на тестування відбувається на сайті https://prrosto.kmu.gov.ua/.

Пропозиції та зауваження можна надіслати безпосередньо через додаток «пРРОсто».

Олександр Дубач роз’яснив, хто та в які терміни буде зобов'язаний використовувати РРО,  наголосивши, що до 1 жовтня поточного року РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких не перевищує 1 млн. гривень, окрім реалізації технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту;  лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я. 

З 1 жовтня 2020 року застосування РРО стане обов’язковим, зокрема для  фізичних осіб – платників  єдиного податку другої, третьої та четвертої групи, які здійснюють: реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет; реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння; роздрібна торгівля уживаними товарами в магазинах; ресторани, кафе, ресторани швидкого обслуговування, крім продажу води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок і бідонів; страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх навчальних закладів і професійно-технічних навчальних закладів під час навчального процесу; турагенства і туроператори; готелі та подібні місця тимчасового розміщення; реалізація текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

А вже з 1 січня 2021 року РРО застосовуватимуть всі платники єдиного податку ІІ-ІV групи, звернув увагу фахівець.