Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників податків!

, опубліковано 27 вересня 2023 о 15:05

Головним управлінням ДПС в Одеській області у зв’язку з непоодинокими випадками щодо відображення за належністю в iнтегрованих картках платників сплачених сум податкiв, зборiв, iнших платежiв та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) проведено аналiз записiв iнформацiї про надходження до бюджетiв та фондiв, за результатами якого встановлено численнi випадки невiрного заповнення платниками обов'язкових реквiзитiв платiжних iнструкцiй.

Вищезазначене ускладнює процес iдентифiкацiї платника  та відображення сплачених сум в iнтегрованих картках/електронних кабiнетах за належнiстю.

Звертаємо увагу платників податків, що згiдно з пунктом 37 роздiлу II Iнструкцiї про безготiвковi розрахунки в нацiональнiй валютi користувачiв платiжних послуг, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 29.07.2022 року № 163 (далi - Iнструкцiя НБУ № 163), платiжна iнструкцiя, оформлена платником в електроннiй або паперовiй формi, повинна мiстити вiдповiднi обов'язковi реквiзити, зокрема, реквiзит «Код платника».

Водночас, пунктом 40 роздiлу II Iнструкцiї НБУ N 163 передбачено, що платник має право iнiцiювати платiжну операцiю за фактичного платника та/або на користь фактичного отримувача коштiв шляхом надання платіжної інструкції надавачу платіжних послуг платника.

У такому випадку платiжна iнструкцiя, крiм обов'язкових реквiзитiв, визначених у пунктi 37 роздiлу II Iнструкцiї № 163, повинна мiстити реквiзит «Код фактичного платника» (витяг з Iнструкцiї НБУ № 163 додаєтъся).

Платники пiд час сплати податкiв, зборiв, iнших платежiв та єдиного внеску повиннi дотримуватися наступних правил заповнення обов'язкових реквiзитiв платiжної iнструкцiї.

  1. При безготівкових розрахунках платникiв з бюджетом та фондами від власного імені.

Юридичнi особи, ФОП та громадяни пiд час сплати податкiв, зборiв, iнших платежiв та єдиного внеску заповнюють yci обов'язковi реквiзити платіжної інструкції, у т. ч.:

реквiзит «Код платника» (податковий номер юридичної особи, ФОП та громадянина);

реквiзит «Призначення платежу».

  1. При безготiвкових розрахунках платникiв з бюджетом та фондами за вiдокремленi пiдроздiли (далi - фiлiя).

Юридичнi особи (далi - головнi підприємства) пiд час сплати податкiв, зборiв, iнших платежiв та єдиного внеску за фiлiї (у випадках, передбачених Кодексом) заповнюють yci обов'язковi реквiзити платiжної iнструкцiї, у т. ч.:

реквiзит «Код платника» (податковий номер головного підприємства);

реквiзит «Код фактичного платника» (податковий номер фiлiї);

реквiзит «Призначення платежу».

  1. При готівкових розрахунках платників з бюджетом та фондами.

Громадяни під час сплати податків, зборів, інших платежів та єдиного внеску за допомогою технічного пристрою (банківський автомат, платіжний термінал, програмно-технічний комплекс самообслуговування, програмно-апаратне середовище мобільного телефону, інший пристрій) та через каси надавачів платіжних послуг заповнюють усі обов'язкові реквізити платіжної інструкції, у т. ч.:

реквізит «Код фактичного платника» (податковий номер громадянина – платника податків);

реквізит «Призначення платежу».

При цьому реквізит «Код платника» міститъ код надавача платіжних послуг, з використанням технічного пристрою якого або через каси якого проводиться готівковий розрахунок.

З метою забезпечення достовірності та своєчасності відображення за належністю в iнтегрованих картках платників сплачених сум податкiв, зборiв, iнших платежiв та єдиного внеску платникам необхідно заповнювати у платiжних iнструкцiй всі обов'язкові реквiзити.