Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо отримання платниками податків адміністративної послуги з видачі довідок про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи

, опубліковано 17 березня 2023 о 15:01

Головне управління ДПС в Одеській області повідомляє, що отримання платниками податків адміністративної послуги з видачі Довідок про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Довідка), регламентується Порядком надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 № 733 (далі – Порядок № 733).

Для отримання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Довідка) платник подає заяву про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Заява).

Заява подається платником (на його вибір):

у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу;

в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину електронного кабінету з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг», від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги».

Абзацом шостим  п. 3 Порядку № 733 передбачено, що Заява складається з обов’язковим посиланням на відповідний нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, та зазначенням найменування суб’єкта (підприємства, установи, організації), до якого (якої) Довідку буде подано платником.

У формі Заяви, яка є додатком до Порядку № 733, передбачені поля для заповнення цих обов’язкових реквізитів.

Так, у пункті 3 форми Заяви заявниками вказується назва (у лапках), номер та дата прийняття нормативно-правового акта, положеннями якого  передбачена необхідність підтвердження відсутності у платника заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, або надання відповідної довідки. Такі вимоги містяться у численних законах України, нормативно-правових актах Кабінету Міністрів України, міністерств, інших центральних органах виконавчої влади тощо (наприклад, Закон України від 25 грудня 2015 року № 922-VІII «Про публічні закупівлі», згідно з яким учасники мають підтвердити (переможець – документально) відсутність у платника заборгованості зі сплати податків і зборів (обов’язкових платежів), крім випадку, якщо такий учасник здійснив заходи щодо розстрочення і відстрочення такої заборгованості).

Не допускається зазначення у пункті 3 Заяви посилання виключно на порядок № 733 та/або наказ Міністерства фінансів України від 03.09.2018 № 733 «Про затвердження Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи», оскільки зазначений акт не є підставою для надання Довідки, а визначає механізм її надання контролюючим органом платнику.

У пункті 4 форми Заяви зазначається найменування суб’єкта (підприємства, установи, організації), до якого (якої) буде подано Довідку. Не допускається заповнення у пункті 4 Заяви значень «за вимогою», «не визначено», «тендерному комітету», «органу виконавчої влади» тощо або власної назви платника, зазначеної у пункті 2 цієї ж Заяви.

У разі, якщо окремі реквізити поданої в електронній формі Заяви   заповнено некоректно, така заява відхиляється та не приймається до розгляду.

Відповідно до абзацу першого п. 5 Порядку № 733 перевірка наявності/відсутності у платника заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, здійснюється за даними інформаційно-телекомунікаційних систем контролюючих органів на дату формування довідки з урахуванням наявності/відсутності податкового боргу, та/або недоїмки зі сплати єдиного внеску, та/або іншої заборгованості за основним та неосновними місцями обліку платника.

Пунктом 4 Порядку № 733 передбачено, що Довідка або відмова у наданні Довідки готуються уповноваженим органом протягом п’яти робочих днів з дня, наступного за днем отримання Заяви органом, до якого її було подано.