Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Комунікація з бізнесом: податківці Одещини роз’яснюють особливості розрахунку МПЗ

, опубліковано 17 березня 2023 о 14:57

Враховуючи зацікавленість представників бізнесу аграрного сектору Одеського регіону щодо визначення мінімального податкового зобов’язання, у тому числі при зверненні на комунікаційну податкову платформу, фахівцями Головного управління ДПС в Одеській області проводиться активна роз’яснювальна робота серед платників з зазначених питань.

Так, зокрема, податківці області долучилися до нарад за участю керівництва Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА, місцевих органів влади, представників сільськогосподарських підприємств та голів територіальних громад області.

Такі наради вже відбулися для представників бізнесу Білгород-Дністровського, Болградського, Одеського та Подільського районів де фахівці управління оподаткування фізичних осіб та управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області звернули увагу, що поняття мінімального податкового зобов’язання вводиться для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь (Закон України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень»).

Першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік. Визначення загального мінімального податкового зобов’язання  фізичним особам, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 1 липня року, наступного за звітним.

Детальніше з інформаційними матеріалами стосовно мінімального податкового зобов’язання за посиланнями

https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/650672.html;

https://tax.gov.ua/baneryi/navchalniy-blok/opodatkuvannya-yuridichnih-osib/sproschena-sistema-opodatkuvannya/ediniy-podatok-dlya-platnikiv-chetvertoi-grupi/661246.html;

https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/655500.html;

https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/656391.html;

https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/658071.html;

https://tax.gov.ua/baneryi/navchalniy-blok/podatok-na-pributok-pidpriemstv/659621.html;

https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/viznachennya-minimalnogo-podatkovogo-zobovyazannya-dlya-fizichnih-osib/;

https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/viznachennya-minimalnogo-podatkovogo-zobovyazannya-dlya-fizichnih-osib-/.

Робота з інформування платників податків в частині визначення та сплати мінімального податкового зобов’язання триває й надалі.

Нагадуємо, що в Головному управлінні ДПС в Одеській області функціонує комунікаційна податкова платформа. Така форма взаємодії вже себе зарекомендувала та позитивно оцінена бізнесом Одещини.

Звернувшись на електронну скриньку комунікаційної податкової платформи Головного управління ДПС в Одеській області (od.ikc@tax.gov.ua) платники мають можливість окреслити питання, що їх цікавлять та турбують, а податківці вжити відповідні заходи реагування.

Отримати роз’яснення з актуальних питань застосування податкового законодавства також можна за телефонами «гарячих ліній» Головного управління ДПС в Одеській області (od.tax.gov.ua/anonsi-ark/30667.html).