Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З 01 січня 2023 року запроваджено нову форму податкової декларації з плати за землю

, опубліковано 03 лютого 2023 о 13:51

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що наказом  Міністерства фінансів України від 18.02.2022  № 83  «Про внесення змін до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)» викладено в новій редакції Податкову декларацію з плати за землю, що діє з 01 січня 2023 року, яка розміщена в електронному вигляді на вебпорталі ДПС за посиланням https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/elektronni-formi-dokumentiv/plata-za-zemlyu/
 

Особливості заповнення декларації: 

пункт 6 «Найменування відповідного контролюючого органу, до якого подається податкова декларація» - вказується контролюючий орган за місцезнаходженням адміністративного центру територіальної громади, на території якої знаходяться земельні ділянки, в якому суб’єкт господарювання перебуває на обліку платником такого податку (за основним та/або неосновним місцем обліку). Наприклад, якщо платник податку - юридична особа, яка має земельну ділянку у Приморському районі м. Одеси, то зазначається Головне управління ДПС в Одеській області, Приморська ДПІ. 

пункт 7 «Код території територіальної громади за місцезнаходженням земельної (их) ділянки (ок) за КАТОТТГ» - зазначається код за КАТОТТГ, а саме території територіальної громади. У випадку наявності земельної ділянки у Приморському районі м.Одеси - вказується КАТОТТГ UA51100270000073549.

розділ І «Розрахунок суми земельного податку» (колонки 10 і 11)  та/або  розділ ІІ «Розрахунок суми орендної плати» (колонки 11 і 12) – вказується код за КАТОТТГ адміністративно-територіальної одиниці, на території якої розташована (і) земельна (і) ділянка (и), та адреса місця розташування земельної ділянки, згідно з правовстановлюючими документами. Наприклад, платник податку - юридична особа, яка має земельну ділянку за адресою м. Одеса, вул. Преображенська, 2 – зазначається КАТОТТГ UA51100270010320268.

розділ І «Розрахунок суми земельного податку» та/або у розділі ІІ «Розрахунок суми орендної плати» (колонка 2) відображається категорія земельної ділянки (проставляється номер арабськими цифрами (формат ХХ.ХХ) згідно з Класифікатором видів цільового призначення земельних ділянок, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 року № 821 «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України». Інформація щодо категорії/цільового призначення земельних ділянок має відповідати інформації, зазначеній в документах, що засвідчують/підтверджують право власності/користування земельними ділянками.

розділ І «Розрахунок суми земельного податку» та/або розділ ІІ «Розрахунок суми орендної плати» (колонка 7) необхідно розрахувати частку неповного місяця, за формулою:  кількість днів володіння або користування у місяці / загальна кількість днів у місяці. Зазначається у форматі з чотирма десятковими знаками! 

розділ І «Розрахунок суми земельного податку» (колонка 16) вказується ставка податку відповідно до рішень органів місцевого самоврядування, які розміщені на офіційному сайті ДПС України: Законодавство / Податки, збори платежі / Ставки місцевих податків та зборів / Одеська область / Зведена інформація про розмір та дату встановлення на відповідних територіях ставок місцевих податків та зборів, а також про встановлення пільги, які будуть діяти у 2023 році.

розділ ІІ «Розрахунок суми орендної плати» (колонка 17) ставка орендної плати зазначається відповідно до договору оренди, але з урахуванням норм пункту 288.5 статті 288 розділу ХII Податкового кодексу України.

розділ І «Розрахунок суми земельного податку» (колонка 18) вказується код пільги відповідно до довідника пільг, який розміщений на офіційному сайті ДПС України: Головна /Довідники, реєстри, переліки / Довідники / Довідники пільг.

розділ І «Розрахунок суми земельного податку» (колонка 19)  зазначається розмір пільги у відсотках відповідно до законодавства та/або рішення органів місцевого самоврядування, згідно з яким надано пільгу.

розділ І «Розрахунок суми земельного податку» (колонки 20 і 21)  зазначається строк користування податковою пільгою у звітному періоді – число, місяць, рік початку та закінчення користування пільгами у форматі дд.мм.рррр. У разі коли строк користування податковою пільгою встановлений до початку звітного періоду і продовжується після його закінчення. Такий строк збігається з датою початку та закінчення зазначеного періоду.