Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо застосування до платників відповідальності за невиконання податкових зобов’язань

опубліковано 03 лютого 2023 о 13:41

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що 24.11.2022 набули чинності зміни до п. п. 69.1 та п. п. 69.9 п.69 Підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі - Кодекс),  внесені Законом України від 03 листопада 2022 року №2719-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо приватизації державного і комунального майна, яке перебуває у податковій заставі, та забезпечення адміністрування погашення податкового боргу» (далі – Закон №2719-ІХ).

Зокрема, дія п. п. 69.9 п.69 Підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу не звільняє фізичних (юридичних) осіб – резидентів України від виконання обов’язку подання «Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи»  в період дії воєнного стану.

Таким чином, у випадку неповідомлення контролюючою особою контролюючого органу про набуття частки в іноземній юридичній особі, утвореній без статусу юридичної особи, або про початок здійснення фактичного контролю за іноземною юридичною особою, або про відчуження частки в іноземній юридичній особі. Або про припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою у строки, встановлені п. п.  39 2.5.5 п. 39 2.5 ст. 392 Кодексу, до таких контролюючих осіб передбачено застосування відповідальності відповідно до п.120.7 ст.120  Кодексу з дати набрання чинності Закону №2719-ІХ. 

В той же час, п. п. 69.9 п.69 Підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу (у редакції, що діє з 24.11.2022) передбачено, що у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів, зокрема, подання звітності та/або документів  (повідомлень), у тому числі передбачених статтями 39 і 39 2, пунктом 46.2 статті 46 Кодексу, платники податків звільняються від передбаченої відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у п. п. 69.9 п.69 Підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу та перелік документів на підтвердження затверджений наказом Міністерства фінансів України від 29.07.2022 №225 «Про затвердження Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті  п. п. 69.1 п.69 Підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, та переліків документів на підтвердження».

У разі відсутності підтвердження неможливості своєчасного виконання контролюючою особою обов’язку щодо подання «Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи» у період воєнного стану, починаючи з 24.11.2022, до контролюючої особи буде застосовано відповідальність, передбачена п.120.7 ст.120 Кодексу.