Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Правомірність застосування штрафних санкцій за порушення обігу пального підтверджено судом

, опубліковано 30 листопада 2022 о 13:23

П’ятим апеляційним адміністративним судом за результатом розгляду 15.11.2022 судової справи підтримано позицію Головного управління ДПС в Одеській області щодо правомірності податкового повідомлення-рішення про застосування штрафних санкцій на загальну суму 250 тис. гривень.

В рамках наявних обставин, контролюючим органом в ході проведення фактичної перевірки АЗС за адресою, яка належить перевіряємому суб’єкту господарювання, встановлено факт реалізації пального, а саме: дизельне пальне у кількості 20 л. загальною вартістю 440,00 грн. через паливно-роздаточну колонку за відсутності ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним.

Також, перевіряючими був зроблений фотознімок відповідної паливороздавальної колонки по даній адресі, з якої здійснювалась реалізація.

Згідно з ч. 21 ст. 15 Закону України від 19.12.1995 № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» із змінами та доповненнями (далі за текстом – Закон № 481), роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами, або рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, або пальним може здійснюватися суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

Відповідно до ч. 36 ст. 15 Закону № 481, суб’єкти господарювання  (у тому числі іноземні суб’єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) отримують ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним на кожне місце роздрібної торгівлі пальним.

Згідно положень абз. 10 ч. 2 ст. 17 Закону №481, до суб’єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) застосовуються фінансові санкції за роздрібну торгівлю пальним без наявності ліцензії – 250 000,00 гривень.

Судом апеляційної інстанції за результатом розгляду справи, було наголошено, що посилання підприємства на наявність у нього ліцензії на оптову торгівлю пальним ніяким чином не звільняє від відповідальності за здійснення роздрібної торгівлі пальним без відповідної ліцензії за адресою здійснення господарської діяльності.

Враховуючи встановлені обставини справи, суд зазначив, що контролюючим органом правомірно прийнято оскаржуване податкове повідомлення - рішення, з огляду на встановлене в ході проведення фактичної перевірки порушення.