Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як отримати реєстраційний номер облікової картки платника податків

, опубліковано 30 листопада 2022 о 12:24

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що реєстрація фізичних осіб у Державному реєстрі визначається Положенням про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, затверджений наказом Міністерства фінансів  України 29.09.2017 №822 (зі змінами та доповненнями, далі – Положення № 822).

Фізична особа незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), яка не включена до Державного реєстру, зобов'язана особисто або через представника подати до відповідного контролюючого органу облікову картку фізичної особи - платника податків за формою N 1ДР, яка є водночас заявою для реєстрації у Державному реєстрі. При цьому, необхідно пред'явити документ, що посвідчує особу: прізвище, ім'я, по батькові (за наявності), дату народження, місце народження, місце проживання, громадянство.

Облікова картка N 1ДР може бути подана через представника за наявності:

-  документа, що посвідчує особу такого представника;

-  документа, що посвідчує особу довірителя, або його ксерокопії (з чітким зображенням);

-  нотаріальної довіреності на проведення реєстрації фізичної особи у Державному реєстрі (після пред'явлення повертається) та її копії.

За зверненням фізичної особи, її представника контролюючий орган видає документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі (картка платника податків), крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті. У такому документі зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків (п. 7 розд. VII Положення N 822).

У разі необхідності повторного отримання документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі (картка платника податків), з причини втрати або зіпсування такого документа фізична особа - платник податків подає до контролюючого органу Заяву за формою N 5ДР.

Громадяни України подають документи до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а ті, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання або не мають постійного місця проживання в Україні, - до будь-якого контролюючого органу.