Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Джерела інформації для отримання котирувальних цін

, опубліковано 11 жовтня 2022 о 15:05

Головне управління ДПС в Одеській  області нагадує, що відповідно до абзацу 7 п.п. 39.3.3.4 п.п. 39.3.3 п. 39.3 ст. 39 Податкового кодексу України, зі змінами та доповненнями (далі - Кодекс), Державна податкова служба України 30.12.2020 та 23.12.2021 оприлюднила на вебпорталі Рекомендований (невиключний) перелік джерел інформації для отримання котирувальних цін (далі – Перелік).

До Переліку увійшли інформаційно-аналітичні продукти п'яти міжнародних цінових агентств (компаній) та двох вітчизняних державних підприємств, які мають значний досвід роботи з інформацією (даними) щодо цін на товари та товарні групи, що, зокрема, мають суттєву частку в українському експорті, а саме інформаційно-аналітичні продукти компаній:

Агенції Argus Media Ltd   (https://www.argusmedia.com);

Агенції FastMarkets (https://www.Fastmarkets.com), (https://www.fastmarkets.euromoneycdn.com), (https://www.metalbulletin.com);

Компанії IHS Markit Ltd (https://ihsmarkit.com);

Платформи Refinitiv Holdings Ltd (https://www.refinitiv);

Компанії S&P Global Platts (S&P Global Inc.) (https://www.spglobal.com/platts/);

Державного підприємства "Держзовнішінформ"(https://www.dzi.gov.ua);

Державного підприємства "Укрпромзовнішекспертиза" (https://www.expert.kiev.ua).

Зазначений Перелік джерел є складовою механізму визначення дотримання принципу "витягнутої руки" по операціях з сировинними товарами, що визначений пп. 39.3.3 п. 39.3 ст. 39 Кодексу та направлений на забезпечення виконання вимог щодо використання методу порівняльної неконтрольованої ціни.

Кодекс визначає рекомендаційний характер та невиключність зазначеного Переліку джерел з метою забезпечення дотримання методології аналізу та визначення відповідності принципу "витягнутої руки" та не обмежує платника податків у виборі будь-якого з джерел, інформація якого про котирувальні ціни, що будуть використовуватися для порівняння, відповідатимуть умовам зіставності, визначеним пп. 39.2.2 п. 39.2 ст. 39 Кодексу.

Базовою вимогою, якою керувалася ДПС при формуванні Переліку, була наявність доступної методології формування джерелом даних та інформації про ціни та складові ціноутворення саме в рамках вимог до аналізу контрольованих операцій, а також наявність котирувальних цін щодо сировинних товарів, які експортуються/імпортуються українськими компаніями, доступність джерел для широкого кола платників податків.

Визначення, у відповідності до абзацу другого пп. 39.3.3.4 пп. 39.3.3 п. 39.3 ст. 39 Кодексу, Кабінетом Міністрів України Переліку сировинних товарів (постанова КМУ від 09.12.2020 N 1221 "Про затвердження переліку сировинних товарів та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2016 р. N 616) та оприлюднення ДПС Переліку дозволяє забезпечити, починаючи з 2021 року, практичне застосування норм Кодексу щодо контрольованих операцій з сировинними товарами.