Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З початку року збільшився попит на адміністративну послугу «Підтвердження статусу податкового резидента України»

, опубліковано 11 жовтня 2022 о 14:52

З початку року Головним управлінням ДПС в Одеській області надано 5 762 таких послуг.     

Отримати довідку - підтвердження статусу податкового резидента України може юридична або фізична особа, яка підпадає під дію міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування відповідно до Закону України від 29 червня 2004 року № 1906-IV "Про міжнародні договори України" (ст.ст. 16, 19) та Наказу Державної податкової адміністрації України від 12.04.2002 № 173 "Про підтвердження статусу податкового резидента України", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.04.2002 за № 399/6687.

Для отримання адміністративної послуги до контролюючого органу за місцезнаходженням юридичної особи (місцем проживання фізичної особи) надається заява про підтвердження статусу податкового резидента України (довільної форми) або заява про звільнення (зменшення) від оподаткування доходів із джерел у зарубіжній державі, заява про відшкодування уже сплачених податків на території зарубіжної держави подаються з перекладом на українську мову.

Заява подається в один із таких способів: поштою; безпосередньо до контролюючого органу; засобами інформаційно-телекомунікаційної системи "Електронний кабінет", вхід до якої здійснюється за адресою: cabinet.tax.gov.ua (розділ "Листування з ДПС").

Надання адміністративної послуги безоплатно. Строк надання адміністративної послуги 10 робочих днів. Підставою для відмови у наданні довідки - підтвердження статусу податкового резидента України є той факт, що заявник не є резидентом України у розумінні договору про уникнення подвійного оподаткування між Україною та країною, зазначеною у заяві.

Способи отримання Довідки: поштою або безпосередньо в контролюючому органі, до якого подано заяву, у разі зазначення такого способу отримання у заяві.

Слід зазначити, що в умовах дії правового режиму воєнного стану сервісне обслуговування платників податків (платників єдиного внеску), зокрема, надання адміністративних послуг, виконання інших функцій сервісного обслуговування здійснюється органами ДПС незалежно від місця обліку платника податків.

За 9 місяців 2022 року Головним управлінням ДПС в Одеській області надано 163 653 адміністративних послуг.

Найбільше за 9 місяців 2022 року та у ЦОП  запитували наступні адміністративні послуги:

- отримання реєстраційного номеру облікової картки платників податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – 60 742;

-  надання витягу з реєстру платників єдиного податку – 22 972;

- видача відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених та утриманих доходів – 16 014;

-  реєстрація платника єдиного податку – 15 546.

Ознайомитись з адресами, номерами телефонів та режимом роботи ЦОП детальніше за посиланням https://od.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/.

Перелік адміністративні послуги, що надаються ЦОП Головним управлінням ДПС в Одеській області детальніше за посиланням https://od.tax.gov.ua/diialnist/mistsya-nadannya-administrativnih-poslu/.