Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Норми ПКУ щодо надання послуг з тимчасового проживання в готелях

, опубліковано 20 грудня 2021 о 10:19

Головне управління ДПС в Одеській області повідомляє, що відповідно до п.п. 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) фізичні особи – підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 квадратних метрів, не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп.

Згідно з наказом Державного комітету статистики України від 23.12.2011 № 396 «Про затвердження Методологічних основ та пояснень до позицій Класифікації видів економічної діяльності» діяльність, пов’язана із наданням місць для переважно короткострокового проживання гостей і відвідувачів зазвичай на добовій або тижневій основі з розміщуванням у: готелях, курортних готелях, готелях класу люкс, мотелях, відноситься до КВЕДу групи 55.1 класу 55.10 «Діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування».

Діяльність, пов’язана із надання в оренду будинків, упоряджених або неупоряджених квартир чи апартаментів для постійного проживання зазвичай на місячний або річний термін, відноситься до КВЕДу групи 68.2 класу 68.20 «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна».

Отже, норми п.п. 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 ПКУ не поширюються на фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку, які надають послуги з тимчасового проживання в готелях, оскільки зазначені обмеження стосуються фізичних осіб – підприємців, які надають послуги з оренди землі, житлових та нежитлових приміщень (споруд, будівель) та/або їх частин.

Приєднуйтеся до сучасних форм спілкування та ведення бізнесу – долучайтеся до електронних сервісів ДПС:

https://t.me/tax_gov_ua

  InfoTAX