Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо ставки ПДВ при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції

, опубліковано 09 серпня 2021 о 16:26

Головним управлінням ДПС в Одеській області проведено онлайн-семінар для платників податків з актуальних питань застосування норм Закону України від 01.07.2021 року № 1600-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» (далі – Закон № 1600-IX).

Відкриваючи семінар, заступник начальника Головного управління ДПС в Одеській області Володимир Попов зазначив, що тематика заходу є актуальною та потребує додаткових роз’яснень та інформаційної підтримки з боку податкової служби регіону.

Як зазначив заступник начальника відділу адміністрування ПДВ управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків Головного управління ДПС в Одеській області Дем’ян Янчев, норми Закону № 1600-IX застосовуються до періодів, починаючи з 01 серпня 2021 року.

Так, зокрема, відновлюється ставка ПДВ у розмірі 20 відс по операціях з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції, що класифікується за такими кодами згідно з УКТ ЗЕД як 0102 (велика рогата худоба, жива), 0103 (свині живі), 0104 10 (вівці живі), 0401 (в частині молока незбираного), 1002 (жито), 1004 (овес), 1204 00 (насіння льону), 1207 (насіння та плоди інших олійних культур), 1212 91 (буряки).

При цьому, до операцій з постачання сільськогосподарської продукції, що  класифікується за такими кодами згідно з УКТ ЗЕД як 1001 (пшениця), 1003 (ячмінь), 1005 (кукурудза), 1201 (соєві боби), 1205 (насіння свиріпи або ріпаку), 1206 00 (насіння соняшнику) залишається ставка ПДВ у розмірі 14 відсотків.

Водночас, Законом № 1600-IX передбачаються такі особливості для тих товарів, яким відновлено ставку ПДВ 20 відсотків:

1) у разі якщо перша подія при постачанні таких товарів відбулася до 01 серпня 2021 року, перерахунок ставки податку на додану вартість і суми податку на дату настання другої події не здійснюється.

2) у разі якщо після 01 серпня 2021 року відбувається повернення попередньої оплати (авансу) або поставлених товарів, у зв’язку зі зменшенням кількості або вартості таких товарів, перша подія при постачанні яких відбулася до вказаної дати, коригування сум податкових зобов’язань з податку на додану вартість здійснюється, виходячи із ставки податку на додану вартість 14 відсотків.

3) у разі якщо після 01 серпня 2021 року відбувається постачання таких товарів або перерахування коштів у зв’язку із збільшенням кількості або вартості таких товарів, перша подія при постачанні яких відбулася до вказаної дати, коригування сум податкових зобов’язань з податку на додану вартість здійснюється, виходячи із ставки податку на додану вартість 20 відсотків;

Також, Володимир Попов проінформував, що з 01 вересня 2021 року розпочнеться кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами. Це передбачено нормами Закону України від 15.06.2021 №1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

«Подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації  є правом, а не обов’язком фізичної особи. Добровільне декларування - це спосіб цивілізованої легалізації активів, які були приховані від оподаткування», - підкреслив Володимир Попов.

Детальніше з  переліком активів, що підлягають декларуванню, об’єктами декларування та ставками можна ознайомитися на вебпорталі ДПС в розділі «Одноразове добровільне декларування» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya.

 

Додаткові матеріали