Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Посилення діалогу між бізнесом та податковою Одещини

, опубліковано 30 липня 2021 о 14:10

За ініціативи Об’єднання організацій роботодавців Одеської області, Головне управління ДПС в Одеській області долучилися до он-лайн семінару на тему: «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки юридичних та фізичних осіб».

В заході прийняли участь начальник Головного управління ДПС в Одеській області Юлія Шадевська, представники структурних підрозділів Головного управління ДПС в Одеській області за відповідними напрямками та члени Об’єднання організацій роботодавців Одеської області - платники податків регіону.

«Одним із пріоритетних напрямів роботи податкової служби є сприяння розвитку конструктивного діалогу з платниками податків. Податкова служба Одеського регіону у своїй роботі налаштована на оперативне вирішення питань, які виникають у суб’єктів господарювання шляхом налагодження комунікації та взаємодії з представниками бізнесу та громадянами», - зазначила на початку заходу Юлія Шадевська.

Також, керівник податкової служби регіону звернула увагу присутніх, що 21.07.2021 набрали чинності Закони України від 15 червня 2021 року № 1539-ІХ та № 1542-ІХ про одноразове (спеціальне) добровільне декларування доходів.

Так, Закон про добровільне декларування доходів, так звана податкова амністія, є можливістю взаємно почати відновлювати довіру між бізнесом та податковою службою. При цьому, подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи.

Крім того, податківці звернули увагу платників податку – фізичних осіб, що податок сплачується за місцем розташування об'єкта/об'єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

У разі неотримання податкового повідомлення-рішення на сплату податку, або ж у разі незгоди з розрахунком податку чи виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

При цьому, фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

А платники податку - юридичні особи, самостійно обчислюють суму податку станом  на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об'єкта/об'єктів оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Податкове зобов'язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за звітний рік сплачується юридичними особами авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Щодо новоствореного (нововведеного) об'єкта житлової та/або нежитлової нерухомості декларація юридичною особою - платником подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об'єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт.

Присутні заходу отримали відповіді на питання щодо розміру та порядку нарахування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки для фізичних та юридичних осіб, обчислення пільг, де можна дізнатись інформацію про нарахування і як сплачувати податок, штрафні санкції в разі не своєчасної сплати податку, хто звільнений від сплати податку та інші питання, які цікавили присутніх.

На завершення семінару учасники відмітили важливість співпраці між податковою та бізнесом, адже бути соціально відповідальним громадянином своєї країни, це важлива складова розвитку економіки та стабільної роботи бізнесу. Тільки спільними зусиллями ми зможемо збудувати сучасну, конкурентоспроможну економіку, в тому числі і за рахунок сплати податків до бюджетів усіх рівнів.


Пам’ятка для фізичних осіб «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки»