Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників єдиного внеску!

, опубліковано 23 червня 2021 о 16:10

Головне управління ДПС в Одеській області повідомляє, що пунктом 4 частини другої статті 6 Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», із змінами та доповненнями (далі - Закон №2464),  встановлено, що починаючи з 01.01.2021 платники єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) зобов'язані подавати звітність про нарахування єдиного внеску в розмірах, визначених відповідно до Закону №2464, у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) до контролюючого органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску у строки та порядку, встановлені Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року №2755-VI, із змінами та доповненнями (далі - Кодекс).

Відповідно до п. 51.1 ст. 51 Кодексу, з врахуванням п.п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 Кодексу, платники податків, у тому числі податкові агенти, платники єдиного внеску зобов'язані подавати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі - Розрахунок) з розбивкою по місяцях звітного кварталу.

Наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2020 №773 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року №4» (далі - Наказ №773), який набрав чинності з 01 січня 2021 року, затверджені у новій редакції:

Форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску;

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Порядок).

Пунктом 3 Наказу № 773 установлено, що Розрахунок (з розбивкою по місяцях) за формою, затвердженою Наказом № 773, перший раз подавався за I квартал 2021 року.

Визначена форма Розрахуноку (J(F)0500106) містить 6 додатків, але переважно роботодавцями використовуються додатки за формами:

«Д1» Додаток 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам»

«4ДФ» Додаток 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору»

«Д5» Додаток 5 «Відомості про трудові відносини та період проходження військової служби»

«Д6» Додаток 6 «Відомості про наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства»

Звіт до органів ДПС подається страхувальником або відповідальною особою страхувальника за основним місцем взяття на облік як платника єдиного внеску в органах ДПС в один із таких способів:

-                       в електронній формі з дотриманням вимог законодавства щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг;

-                       на паперових носіях, завірений підписом керівника страхувальника та скріплений печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації;

-                       на паперових носіях, якщо у страхувальника кількість застрахованих осіб не перевищує п'яти;

-                       надсилання поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення за умови, що у страхувальника кількість застрахованих осіб не перевищує п'яти. Така звітність вважається поданою в день отримання відділенням поштового зв'язку від платника єдиного внеску поштового відправлення зі звітністю.

На 18.06.2021 страхувальниками подано до Головного управління ДПС в Одеській області близько 77 тис Розрахунків. З них, понад 74 тис або 97% Розрахунків подано в електронній формі.

Головне управління ДПС в Одеській області звертає увагу на переваги подання звітних документів в електронному вигляді:

- самостійний вибір часу подання звітності зручного для платника,

- не потрібно відвідувати ЦОП,

- без черг,

- економія часу,

- уникнення арифметичних помилок,

- постійне оновлення програмного забезпечення відповідно до останніх норм законодавства,

- автоматичне заповнення звітних документів на підставі вже поданих звітів,

- автоматичне формування архіву електронних копій звітів, квитанцій та інших документів,

- протидія розповсюдження COVID-19

Приєднуйтеся до сучасних форм спілкування та ведення бізнесу – долучайтеся до електронних сервісів ДПС!