Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Юристи Головного управління ДПС в Одеській області довели у суді протиправність заявлення 3 підприємствами сум бюджетного відшкодування ПДВ в особливо великих розмірах

, опубліковано 25 лютого 2021 о 18:27

Рішеннями Одеського окружного адміністративного суду у лютому 2021 року задоволено заяви Головного управління ДПС в Одеській області про перегляд попередніх рішень суду за нововиявленими обставинами та винесено нові рішення, якими позовні заяви трьох суб’єктів господарювання залишено без задоволення у повному обсязі.

Предметом оскарження в рамках даних справ було визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень Головного управління ДПС в Одеській області щодо зменшення заявлених сум відшкодування ПДВ з Державного бюджету України у загальному розмірі 125 млн гривень.

Суд підтримав позицію контролюючого органу, викладену у поданих заявах, щодо протиправності дій суб’єктів господарювання, направлених на отримання сум бюджетного відшкодування ПДВ.

До відповідних висновків суд дійшов у зв’язку з приховуванням 3 суб’єктами господарювання фактичних обставин, які нівелюють їх право на відшкодування сум з бюджету, та у зв'язку з неправдивими, необґрунтованими даними, які надані контролюючому органу та суду під час попереднього розгляду даних судових справ у 2019 році.

Головним управлінням ДПС в Одеській області, за результатом проведеного аналізу матеріалів судового оскарження, було визначено необхідну доказову базу та здійснено звернення до Національного антикорупційного бюро України з метою отримання належних документів, які підтверджують відсутність права у оголошеної кількості підприємств на отримання бюджетного відшкодування ПДВ та свідчить про наявність факту розкрадання Державного бюджету України.

Національним антикорупційним бюро України, яким здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України, в ході слідчих дій підтверджено відсутність будь-яких ТМЦ на зберіганні у підприємств, за наслідками придбання яких сформовано суми податного кредиту із наступним заявленням їх до бюджетного відшкодування, та, взагалі, встановлено здійснення реалізації попередньо придбаних ТМЦ без відображення у податковій звітності.

З урахуванням наведених обставин, Головним управлінням ДПС в Одеській області в судовому порядку доведено, що податкова звітність оголошених підприємств формувалась з метою безпідставного отримання сум з Державного бюджету України.

Робота Головного управління ДПС в Одеській області й надалі спрямовуватиметься на захист економічних інтересів держави.