Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників податків - юридичних осіб, які є сільськогосподарськими товаровиробниками (платники єдиного податку четвертої групи)

, опубліковано 20 листопада 2020 о 15:14

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує платникам податків деякі принципи реєстрації, перебування на спрощеній системі оподаткування та переходу на загальну систему оподаткування відповідно до норм Розділу XIV «Спеціальні податкові режими» Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

Так, відповідно до п.291.2 ст.291 ПКУ спрощена система оподаткування, обліку та звітності - особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п.297.1 ст.297 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених цією главою, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

До платників єдиного податку, які відносяться до четвертої групи - сільськогосподарські товаровиробники, належать юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків (п.п.291.4.4 п.291.4 ст.291 ПКУ).

Не можуть бути платниками єдиного податку четвертої групи суб'єкт господарювання, який станом на 1 січня базового (звітного) року має податковий борг, за винятком безнадійного податкового боргу, який виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин) згідно з п.п.291.51.3  п.291.51 ст.291 ПКУ.

Абзацом 2 п.299.11 ст.299 ПКУ передбачено, що у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення виїзних документальних перевірок платника єдиного податку четвертої групи невідповідності вимогам зазначеним у підпункту 4 п.291.4 та п.291.5 1 ст.291 ПКУ у податковому (звітному) році або у попередніх періодах, такому платнику за такі періоди нараховуються податки та збори, від сплати яких він звільнявся як платник єдиного податку четвертої групи, та штрафні (фінансові) санкції (штрафи), передбачені главою 11 розділу II ПКУ. Такий платник податку зобов'язаний перейти до сплати податків за загальною системою оподаткування, починаючи з наступного місяця після місяця, у якому встановлено таке порушення.

Відповідно до п.299.12 ст.299 ПКУ погашення податкового боргу після анулювання реєстрації платника єдиного податку здійснюється у порядку, встановленому главою 9 розділу II ПКУ.

Враховуючи викладене та з метою уникнення додаткового навантаження на платника податків у вигляді нарахування штрафів та пені, переходу на загальну систему оподаткування, Головне управління ДПС в Одеській області закликає відповідально віднестися до питання погашення боргів.

Для уточнення інформації про суми, дати та підстави виникнення податкового боргу необхідно перевірити повідомлення в Електронному кабінеті або звернутись до фахівця управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС в Одеській області за місцем реєстрації за номерами телефонів, зазначеними в рубриці «Головна>Окремі сторінки>Структура» (https://od.tax.gov.ua/okremi-storinki/struktura) на субсайті територіальних органів ДПС в Одеській області вебпорталу ДПС (https://od.tax.gov.ua) або за номерами телефонів, які вказані в додатку.

Крім того, платники податків - юридичні особи мають можливість переконатися про відсутність податкового боргу або, навпаки, – дізнатися про його наявність, з інформації яка розміщена на вебпорталі ДПС (https://tax.gov.ua), за посиланням (http://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/pereliki-/296361.htlm). Також у банері «Відкриті дані» (http://tax.gov.ua/datasets.php?d=DFS20160211185056) щоденно оприлюднюється інформація щодо суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, із зазначенням керівників таких суб’єктів господарювання, та сум податкового боргу в розрізі платежів та територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, із зазначенням керівників таких територіальних органів.