Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Електронний кабінет - дієвий інструмент отримання якісних послуг в режимі онлайн

, опубліковано 19 жовтня 2020 о 09:23

В умовах карантинних заходів, питання дистанційного отримання послуг та можливість спілкування з органами державної податкової служби в режимі онлайн, стають все більш актуальними.

До уваги платників податків перелік послуг, які можна отримати через безкоштовний сервіс ДПС Електронний кабінет (https://cabinet.tax.gov.ua).

За вказаним посиланням, користувачі отримують доступ до порталу, робота з яким здійснюється через мережу Internet та не вимагає використання чи встановлення будь-якого додаткового програмного забезпечення.

Електронний кабінет складається із двох функціональних частин - відкрита (загальнодоступна) та приватна (особистий кабінет).

Користуватись послугами відкритої частини Електронного кабінету  можна без ідентифікації особи.

Через відкриту частину Електронного кабінету користувачам доступні такі можливості:

доступ до інформації з публічних реєстрів (дані про взяття на облік платників, реєстр страхувальників, дані реєстру платників ПДВ, реєстр платників єдиного податку, інформація про РРО, інформація про книги ОРО, дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального, реєстр осіб, які здійснюють операції з товарами);

інформація про граничні терміни сплати податків, зборів, обов’язкових платежів та подання звітності (податковий календар);

перегляд та друк бланків податкової звітності;

заповнення декларації про майновий стан і доходи для громадян;

контакти та адреси діючих центрів обслуговування платників.

Приватна частина Електронного кабінету в залежності від типу платника (юридична особа, фізична особа - суб’єкт підприємницької діяльності, громадянин, посадова особа державного органу тощо) надає доступ до наступних сервісів:

персоніфікований податковий календар;

перегляд облікових даних платника (детальніше в розділі Облікові дані платника);

подання звітності в електронному вигляді до органів ДПС, пенсійного фонду та статистики (детальніше в розділі Введення звітності);

перегляд та друк раніше поданої звітності (детальніше в розділі Перегляд звітності);

перегляд вхідних/вихідних документів (детальніше в розділі Вхідні/вихідні документи);

листування з органами ДПС (детальніше в розділі Листування з ДПС);

подання заяв, запитів для отримання інформації (детальніше в розділі Заяви, запити для отримання інформації);

інформація про стан розрахунків з бюджетом (детальніше в розділі Стан розрахунків з бюджетом);

реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування до них у Єдиному реєстрі податкових накладних (детальніше в розділі Реєстрація ПН/РК);

інформація з Єдиного реєстру податкових накладних (детальніше в розділі Єдиний реєстр податкових накладних);

інформація з реєстрів операцій та транзакцій в системі Електронного адміністрування ПДВ (детальніше в розділі Система електронного адміністрування ПДВ);

інформація з реєстрів операцій та транзакцій в системі Електронного адміністрування реалізації пального (детальніше в розділі Система електронного адміністрування реалізації пального).

Посадові особи підприємств, установ та організацій, інформацію про яких було надано формою J1391103 «Повідомлення про надання інформації щодо електронного цифрового підпису», отримують доступ до наступних сервісів Електронного кабінету:

реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування до них у Єдиному реєстрі податкових накладних (детальніше в розділі Реєстрація ПН/РК);

інформація з Єдиного реєстру податкових накладних (детальніше в розділі Єдиний реєстр податкових накладних);

інформація з реєстрів операцій та транзакцій в системі Електронного адміністрування ПДВ (детальніше в розділі Система електронного адміністрування ПДВ).

Робота у приватній частині здійснюється з використанням електронного цифрового підпису, що сертифікований у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів, зокрема, безкоштовно в АЦСК Інформаційно-довідкового департаменту ДПС (http://acskidd.gov.ua/).

Детальніше про те, як отримати доступ до приватної частини, читайте https://cabinet.tax.gov.ua/help/login.html#label-login

Для зручності в користуванні Електронним кабінетом пропонуємо переглянути відеоуроки від ДПС, зокрема:

Відеоурок № 1 як правильно заповнити декларацію крок за кроком та як при цьому уникнути помилок (https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/412315.html).

Відеоурок № 2 як укласти з податковою договір про визнання електронних документів (змінено), який потрібний для заповнення декларації, як заповнюється квартальна декларація фізичними особами-платниками єдиного податку, які перебувають на ІІІ групі (https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/412872.html).

Звертаємо увагу платників податків, з 01.09.2020 року наказом Міністерства фінансів України від 06.01.2020 № 261 «Про внесення змін до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами» спрощено механізм обміну електронними документами з контролюючими органами більш детально за посиланнями:

- https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/432524.html

- https://od.tax.gov.ua/media-ark/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi-materiali/6579.html

Відеоурок № 3 як оформити запит щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (ДРФО) про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків (https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/413726.html).

Відеоурок № 4 як за допомогою Електронного кабінету листуватися з ДПС, як легко та правильно спрямувати своє звернення до контролюючого органу (https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/414005.html).

Відеоурок № 5 як створити та правильно заповнити в Електронному кабінеті звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску, а також підписати та відправити його до контролюючого органу (https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/414358.html).

Відеоурок № 6 як подати (правильно оформити та надіслати до органу ДПС де платник перебуває на обліку) заяву про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, за допомогою Електронного кабінету. Зазначена довідка, зокрема, необхідна платнику для участі у публічних закупівлях. (https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/415261.html).

Відеоурок № 7 як сформувати сертифікат електронної печатки для реєстратора розрахункових операцій фізичною особою-підприємцем (https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/427527.html).

Звертаємо увагу, що такі печатки діють з 01 серпня 2020 року після набрання чинності Закону України від 20 вересня 2020 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг».

Відеоурок № 8 як сформувати юридичною особою сертифікат електронної печатки для використання у програмних реєстраторах розрахункових операцій, заповнення форми реєстраційної картки (https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/427526.html).

У разі виникнення питань з приводу користування Електронним кабінетом, платники податків мають можливість звернутися до служби підтримки за телефоном 0 800 501 007 (напрямок 0) або за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/help/.

Також повідомляємо, що на субсайті Територіальних органів ДПС в Одеській області вебпорталу ДПС та сторінці ДПС в Одеській області у соціальній мережі Facebook (https://www.facebook.com/tax.odesa) розміщено:

відеоінструкція з питань приєднання до договору про визнання електронних документів (https://od.tax.gov.ua/media-ark/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi-materiali/6579.html);

алгоритм дій при реєстрації програмного РРО (https://od.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/432522.html);

відеоматеріал «Як самостійно згенерувати ключі підписувачем» (https://od.tax.gov.ua/media-ark/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi-materiali/6580.html);

відеоматеріал «Як повторно сформувати сертифікати за електронним запитом» (https://od.tax.gov.ua/media-ark/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi-materiali/6581.html);

відеоматеріал «Як скасувати кваліфіковані сертифікати»  (https://od.tax.gov.ua/media-ark/videogalereya/prezentatsii-ta-inshi-materiali/6582.html);

відеоматеріал «Електронні сервіси ДПС. Переваги подання звітності в електронному вигляді» (https://www.facebook.com/tax.odesa/videos/338851657200563/).