Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Боротьба з відмиванням доходів одержаних злочинним шляхом

, опубліковано 10 вересня 2020 о 11:07

Управлінням боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом Головного управління ДПС в Одеській області протягом 8 місяців 2020 року проведено дослідження фінансово-господарської діяльності платників податків та складено 50 матеріалів з ознаками кримінальних правопорушень, які передані в правоохоронні органи для розгляду та прийняття рішення.

За результатами розгляду правоохоронними органами матеріалів підрозділу в Єдиному реєстрі досудових розслідувань опубліковано 5 кримінальних правопорушень, в т. ч. за ознаками ст. 209 Кримінального кодексу України (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) - 2 на загальну суму виявленого легалізованого доходу – 81,2 млн грн, предикатними злочинами (суспільно небезпечні протиправні діяння, що передували легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом) – 2 по яких загальна сума встановлених збитків – 23, 1 млн грн, за іншими статтями Кримінального кодексу України – 1 на загальну суму встановлених збитків – 0,4 млн грн, приєднано 18 матеріалів з ознаками кримінальних правопорушень до кримінальних проваджень.

Крім цього, виявлено фінансові операції, щодо яких виникають підстави вважати, що вони пов'язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму, зокрема, направлено на розгляд до центрального рівня 116 повідомлень про фінансові операції, які можуть бути пов’язані з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та розповсюдження зброї масового знищення на загальну суму  790,3 млн гривень.

Також, співробітники управління боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом Головного управління ДПС у Одеській області спільно із Головним слідчим управлінням СБУ викрили схему незаконного заволодіння грошима шляхом надання податкової вигоди щодо безпідставного формування податкового кредиту в загальній сумі 80,9 млн грн третім особам та можливого виведення державних коштів в обсязі 169,2 млн грн, зокрема встановлено, що упродовж 2019-2020 років одеська компанія (при відсутні необхідних трудових ресурсів, основних засобів, залучених субпідрядних організацій) задекларувала виконання будівельних робіт на загальну суму 485,7 млн грн, в т.ч. ПДВ 80,9 млн грн чим надала податкову вигоду щодо безпідставного формування податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки в загальній сумі 80,9 млн гривень. Наразі тривають слідчі дії в рамках кримінального провадження за ознаками злочинів, передбачених ч.3. ст. 209 КК України.