Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування – 2020: Сплата задекларованих податкових зобов’язань закінчується 30 вересня 2020 року

, опубліковано 04 вересня 2020 о 14:00

Головне управління ДПС в Одеській області звертає увагу громадян та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, що граничний термін сплати податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб і з військового збору, цьогоріч, спливає 30 вересня 2020 року.

Нагадуємо, що цей термін встановлено Законом України від 17 березня 2020 року №533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Відповідно до  п.126.1 ст.126 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу:

- у разі затримки сплати до 30  календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;

- у разі затримки більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу.

Крім того, п.п. 129.1.3 п. 129.1 ст. 129 ПКУ передбачено, що після спливу встановлених Кодексу строків погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

У разі самостійного нарахування суми грошового зобов’язання платником податків нарахування пені розпочинається після спливу 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного ПКУ.

Платники податку – фізична особа, який подав декларацію, зобов’язаний визначити та сплатити свої податкові зобов’язання, за кодами бюджетної класифікації:

«11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;

«11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування». 

Платники податку – фізичні особи, які відповідно до розділу IV ПКУ зобов’язані сплатити податок, але звільнені від подання декларації (при нотаріальному посвідченні договорів та/або при видачі свідоцтв про право на спадщину тощо) сплачують по коду платежу:

«11010501» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами, які не підлягають обов’язковому декларуванню»;

«11011000» – «військовий збір».

Довідково. Інформація про реквізити нових рахунків для сплати податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування розміщені на субсайті Територіальних органів ДПС в Одеській області вебпорталу ДПС України в розділі «Бюджетні рахунки» за посиланням:https://od.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/.