Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Одещина: з початку року до сплати податку на нерухоме майно залучено 34 суб’єкти господарювання з числа юридичних осіб

, опубліковано 19 грудня 2019 о 10:42

З метою залучення суб’єктів господарювання до сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, Головним управлінням ДПС в Одеській області постійно здійснюється звірка з даними Державної архітектурно-будівельної інспекції України, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на майно.

Так, протягом січня-листопада поточного року податківцями виявлено 44 суб`єкта господарювання, які не надавали звітність та не сплачували податок. Як результат, 34 юридичні особи подали податкову звітність та сплатили до місцевих бюджетів 5,8 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Наприклад, у вересні 2019 року після звірки даних по об'єктах нерухомості виявлено підприємство, яке не задекларувало об’єкти нерухомості площею 4011 кв.м. Платнику було направлено лист з роз'ясненням щодо необхідності надання податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за 2018-2019 роки та визначені податкові зобов’язання. В результаті підприємством були надані податкові декларації  та сплачено 263 тис грн цього податку.

Матеріали ще по 10 особам, на суму близько 13 млн грн, передані до управління податкових перевірок, трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування Головного управління ДПС в Одеській області для подальшого проведення перевірок.

В Головному управлінні ДПС в Одеській області зазначають, що податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки є одним з стабільних та ефективних джерел наповнення місцевих бюджетів регіону.

За січень-листопад 2019 року до бюджетів місцевих громад направлено майже 380 млн грн цього податку, що на 64 млн грн, або на 20,3 % більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Лідерами у сплаті цього податку є власники майна – юридичні особи, які самостійно обчислюють суму податку та подають до органів податкової служби за місцезнаходженням об’єкта оподаткування відповідну декларацію.

З початку року юридичними особами сплачено майже 289 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, або 76 % від загальної суми надходжень податку.