Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відображення у податковій звітності з ПДВ розрахунків коригування у разі зупинення їх реєстрації

, опубліковано 22 листопада 2019 о 11:26

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що відповідно до пункту 192.1 статті 192 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ), якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН).

Якщо відбувається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг, платник податку – постачальник може зменшити податкові зобов'язання лише після реєстрації покупцем у ЄРПН відповідного розрахунку коригування.

У разі зупинення реєстрації в ЄРПН такого розрахунку коригування платник податку – постачальник може зменшити податкові зобов'язання на суму ПДВ, зазначену в ньому, після припинення процедури такого зупинення:

– у разі своєчасної реєстрації в ЄРПН такого розрахунку коригування – у декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, у якому його складено;

– у разі несвоєчасної реєстрації в ЄРПН – у податковій декларації з ПДВ того звітного (податкового) періоду, у якому його зареєстровано в ЄРПН.

Показник "сум.Перевищ" є складовою формули, за якою обраховують реєстраційну суму. Водночас цей показник відображає загальну суму перевищення задекларованих податкових зобов'язань над сумою ПДВ, що міститься в складених таким платником податкових накладних і розрахунках коригування до них, зареєстрованих в ЄРПН.

Показник "сум.Перевищ"  розраховується ДПС автоматично після прийняття звітності від платника податку та/або реєстрації в ЄРПН податкової накладної / розрахунка коригування. У разі обрахунку позитивного значення вказаного показника на таке значення зменшується реєстраційна сума платника.

Такий розрахунок здійснюється окремо за кожний звітний (податковий) період без наростаючого підсумку.

У випадку виникнення невідповідності між показниками податкової звітності з ПДВ та даними ЄРПН з метою правильного обрахунку показника "сум.Перевищ"  платнику податку необхідно виправити таку невідповідність шляхом подання уточнюючих розрахунків за відповідні звітні періоди згідно з пунктом 50.1 статті 50 ПКУ.