Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги ФОП! Коротко про ЄСВ

, опубліковано 01 жовтня 2019 о 09:45

Головне управління ДПС в Одеській області нагадує, що базою нарахування єдиного соціального внеску (далі - ЄСВ) для ФОП на загальній системі оподаткування є сума доходу (прибутку), що підлягає оподаткуванню ПДФО.

Для підприємців – платників єдиного податку першої – третьої груп базою нарахування ЄСВ є сума, визначена такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, при цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць і встановлена у розмірі 22% від мінімальної заробітної плати для всіх платників єдиного внеску (крім пільгових категорій).

Так, з 01 січня 2019 року встановлено:

мінімальна заробітна плата - 4173,00 гривень;

мінімальна ставка ЄСВ для ФОП I, ІІ і ІІІ групи на місяць - 918,06 грн (4173 х 22%).

Звертаємо увагу! Період, за який нараховують ЄСВ – календарний квартал, мінімальна сума єдиного внеску у розрахунку на квартал у 2019 році становить 2754,18 грн (918,06 грн х 3 місяці).

ФОП на загальній системі та спрощенці, звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують соціальну допомогу чи пенсію.

Важливо! ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Додатково повідомляємо, що для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з 1 жовтня 2019 року функціонують нові небюджетні рахунки 3719 за стандартом IBAN.

Інформація про рахунки розміщена на субсайті територіальних органів ДПС в Одеській області офіційного веб-порталу ДПС України в рубриці «Бюджетні рахунки» за посиланням: https://od.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/.