Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сплата платежів з використанням єдиного рахунку!

опубліковано 31 липня 2024 о 10:26

Ренійська ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області роз’яснює платникам податків, що з 1 січня 2021 року  набрала чинності ст. 35-1 Податкового Кодексу України № 2755- VI від 02.12.2010 ( зі змінами та доповненнями) ( далі - Кодекс) та постанова КМУ від 29.04.2020 р. № 321, якою затверджено Порядок функціонування єдиного рахунка (далі – Порядок).

Єдиний рахунок - це рахунок, відкритий у центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, для центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, який може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків та зборів, передбачених Кодексом, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Платник податків за його бажанням може використовувати такий рахунок для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, заборгованості з інших платежів.

Єдиний рахунок не може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями.

Не допускається прийняття на єдиний рахунок електронних грошей.                   

Сплата податків і зборів, інших платежів, єдиного внеску через єдиний рахунок дозволяє зменшити:

- затрати часу на формування платіжних доручень,

- кількість формування платіжних доручень,

- кількість помилково сплачених грошових зобов’язань,

- уникнути непорозуміння зі зміною рахунків.

 

Для здійснення платежів через єдиний рахунок необхідно подати повідомлення про використання єдиного рахунку в електронній формі через електронний кабінет.

При цьому, платник один раз протягом календарного року має право повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунку.

Повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку подається платником податків в електронній формі через електронний кабінет у порядку, встановленому статтею 421  Кодексу.

Використання єдиного рахунку платником податків розпочинається з дня, наступного за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунку.  

Платнику надходить квитанція про включення до Реєстру платників, які використовують Єдиний рахунок. Після цього платник надає до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів Єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів. На підставі такого повідомлення ДПС не пізніше наступного робочого дня включає такого платника до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

У разі відмови платника податків від використання єдиного рахунку таке використання припиняється починаючи з першого числа місяця наступного календарного року.

ДПС оприлюднено електронну форму такого повідомлення на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів (перелік сервісних запитів). Повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку через Електронний кабінет подається за формою J/F1307001.

Відмовитися від використання Єдиного рахунку можна з 01 січня наступного календарного року.

Звертаємо увагу, що під час використання Єдиного рахунка для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків та зборів, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС, платник податків не має права сплачувати такі кошти на інші рахунки, відкриті Казначейством.  

 Порядок функціонування єдиного рахунку та виконання норм статті 35-1 Кодексу центральними органами виконавчої влади встановлюється Кабінетом Міністрів України.