Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зустріч в Роздільнянській ДПІ: роз’яснення про реєстрацію РРО/ПРРО

, опубліковано 05 вересня 2023 о 11:34

Фахівцями Роздільнянської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області проводяться зустрічі з платниками податків з питань надання практичної допомоги та консультації щодо реєстрації РРО/ПРРО.

Платники податків отримують від податківців роз’яснення щодо застосування норм законодавства та основні етапи реєстрації РРО/ПРРО, особливостей їх застосування у різних сферах господарської діяльності.

Щоразу податківці наголошують, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), зокрема, з 01 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту не проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону № 265.

Фізичні особи-підприємці застосовують РРО/ПРРО відповідно до вимог Закону № 265. ФОП – платники єдиного податку першої групи РРО/ПРРО не застосовують.

Вибір суб’єкта господарювання щодо застосування ним у своїй господарській діяльності безоплатного, комерційного чи власного ПРРО, або РРО, не обмежується.

Процедури реєстрації РРО/ПРРО врегульовані відповідними порядками, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій».

ДПС запропоновано бізнесу безоплатне програмне рішення (ПРРО), що призначене для реєстрації розрахункових операцій та пристосоване для операційних систем Android, iOS, Windows, Web.

Для реєстрації РРО/ПРРО суб`єкта господарювання подає до контролюючого органу заяву за формою №1-РРО /№1-ПРРО. Подати до контролюючого органу заяву для реєстрації РРО можна в електронній або паперовій формі, для реєстрації ПРРО – виключно в електронній формі.

Обробка поданих заяв здійснюється автоматично засобами інформаційно-комунікаційної системи ДПС. Про результат обробки заяви, реєстрацію РРО/ПРРО суб’єкту господарювання повідомляється у Електронному кабінеті.

Детальніше ознайомитись з питаннями реєстрації реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій у банері Програмні РРО за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.