Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо можливості ФОП – платників ЄП першої – третьої груп отримати довідку про доходи: інформує Київська ДПІ

, опубліковано 31 травня 2023 о 13:42

В Київській ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області проведено зустріч з платниками податків  на тему: Чи можуть ФОП – платники ЄП першої – третьої груп отримати довідку про доходи, у тому числі за будь-який інший ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період?

В ході заходу податківці повідомили, що для отримання довідки про доходи (за будь-який інший ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період) платники єдиного податку першої – третьої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію за інший, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період, що не звільняє такого платника податку від обов’язку подання податкової декларації у строк, встановлений для квартального (річного) податкового (звітного) періоду.

Відповідно до п. 294.1 ст. 294 Податкового кодексу України (із змінами, далі – ПКУ) податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку, зокрема, першої та другої груп є календарний рік.

Отже, податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи та податкових агентів платників єдиного податку третьої групи – електронних резидентів (е-резидентів) є календарний квартал (крім податкового періоду податкової звітності з податку на додану вартість, визначеного п. 202.1 ст. 202 ПКУ).

Разом з цим платники єдиного податку для отримання довідки про доходи мають право подати до контролюючого органу податкову декларацію за інший, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період, що не звільняє такого платника податку від обов’язку подання податкової декларації у строк, встановлений для квартального (річного) податкового (звітного) періоду (абзац перший п. 296.8 ст. 296 ПКУ).

Згідно зі ст. 1 Закону України від 02 жовтня 1996 року № 393/96-ВР «Про звернення громадян» (із змінами, далі – Закон № 393) громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, зокрема із заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних та особистих прав і законних інтересів.

Статтею 20 Закону № 393, зокрема, визначено, що звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, – невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня їх отримання.

Тобто фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп можуть за письмовою заявою отримати від контролюючого органу довідку про доходи, у т. ч. за будь-який інший ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період. Довідка про доходи видається не пізніше п’ятнадцяти днів від дня отримання заяви.