Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо повернення помилково та/або надміру сплачених платником до бюджету коштів на рахунки у небанківського надавача платіжних послуг

, опубліковано 30 травня 2023 о 11:13

Подільська ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області повідомляє, що Законом України від 12 січня 2023 року № 2888-ІХ  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг», котрий набрав чинності 01 квітня 2023 року, внесені зміни, зокрема, до п. 43.2 та п. 43.4 ст. 43 Податкового кодексу України (із змінами) щодо умов повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені.

Так, платник податків може повернути помилково та/або надміру сплачені до бюджету кошти (суми грошового/податкового зобов’язання) на рахунки у небанківського надавача платіжних послуг. Для цього такий платник подає заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені у довільній формі, в якій зазначає напрям перерахування коштів:

на рахунок платника податків у банку, небанківському надавачу платіжних послуг;

на єдиний рахунок (у разі його використання);

на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету;

повернення у готівковій формі коштів у разі відсутності у платника податків рахунку в банку, небанківському надавачу платіжних послуг.

Звертаємо увагу, що у разі наявності у платника податків податкового боргу, повернення помилково та/або надміру сплаченої суми грошового зобов’язання на рахунок такого платника податків у банку або небанківському надавачу платіжних послуг, або на єдиний рахунок, або шляхом повернення готівковими коштами за чеком, у разі відсутності у платника податків рахунку в банку, небанківському надавачу платіжних послуг, проводиться лише після повного погашення такого податкового боргу платником податків.