Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про деякі особливості оподаткування податком на додану вартість операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому

опубліковано 29 листопада 2022 о 12:18

Южненська ДПІ Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що особливості оподаткування податком на додану вартість операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому встановлюються Законом України від 20 вересня 2022 року № 2600-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України (далі – Кодекс) щодо оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому» (далі – Закон № 2600-IX).

Основною метою Закону № 2600-IX є забезпечення полегшення доступу населення до нового житла, зменшення податкового навантаження, створення прозорих умов для інвестування, пов’язаного з нерухомістю, шляхом зміни порядку оподаткування операцій, пов’язаних зі створенням і постачанням житлової нерухомості.

Законом № 2600-IX, зокрема, передбачено запровадження касового методу (податок нараховується лише за наявності джерела для його сплати) для визначення податкових зобов'язань з ПДВ за операціями з першого постачання житла (об’єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості, в т.ч. замовниками та девелоперами будівництва.

Довідково: девелопер будівництва - юридична особа, яка на підставі договору, укладеного з замовником  будівництва, забезпечує організацію та/або фінансування (інвестування) будівництва об’єкта відповідно до законодавства (у тому числі шляхом залучення коштів інших фізичних та юридичних осіб), а також за якою у випадках, передбачених договором із замовником будівництва, здійснюється первинна державна реєстрація спеціального майнового права на майбутні об’єкти нерухомості та яка отримує право першого відчуження, передачі у довірчу власність як спосіб забезпечення виконання зобов’язань  та вчинення інших правочинів щодо таких об’єктів.

Податок на додану вартість

Питання 1.

В якому значенні вживаються терміни «неподільний житловий об’єкт незавершеного будівництва», «майбутній об’єкта житлової нерухомості», «спеціальне майнове право», «девелопер будівництва», що використовуються в пункті 187.9 статті 187, підпункті 197.1.14 пункту 197.1 статті 197 Кодексу?

Відповідь:

Терміни «неподільний житловий об’єкт незавершеного будівництва», «майбутній об’єкта житлової нерухомості», «спеціальне майнове  право», «девелопер будівництва», що використовуються в пункті 187.9 статті 187, підпункті 197.1.14  пункту 197.1 статті 197 Кодексу вживаються у значенні, визначеному статтею 1 Закону від 15 серпня 2022 року № 2518 « Про гарантування речових прав на нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому».

 

Питання 2.

На яку дату визначаються податкові зобов’язання з ПДВ за операціями з першого постачання житла (об’єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості, починаючи з 10 жовтня 2022 року?

Відповідь:

Починаючи з 10 жовтня 2022 року податкові зобов’язання з ПДВ за операціями з першого постачання житла (об’єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості визначаються виключно за касовим методом податкового обліку, а саме:

- на дату перерахування покупцем на рахунок/касу постачальника грошових коштів як оплати вартості житла (об’єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості;

- на дату отримання постачальником від покупця інших видів компенсацій вартості поставленого житла (об’єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості (або вартості таких об’єктів житлової нерухомості, що підлягають постачанню у майбутньому).

Питання 3.

Чи потрібно платнику податків коригувати податкові зобов’язання з ПДВ, нараховані на дату першої події (фактична передача житла (об’єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості), що припадає на період до 10 жовтня 2022 року, у випадку, якщо оплата за такий об’єкт здійснюється, починаючи з 10 жовтня 2022 року?

Відповідь:

Ні, не потрібно Так, у зазначеній ситуації нараховані податкові зобов’язання з ПДВ на дату першої події коригувати, а також нараховувати повторно на дату оплати не потрібно.

Питання 4.

Який код товару необхідно зазначати у графі 3.1 «товар згідно з УКТ ЗЕД» податкової накладної, що складається за операцією з першого постачання (передачі) спеціального майнового права на відповідний об’єкт житлової нерухомості покупцю за договором купівлі-продажу неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості від замовника будівництва/девелопера будівництва, за яким зареєстровано спеціальне майнове право на відповідний об’єкт житлової нерухомості?

Відповідь:

При складанні податкових накладних за такими операціями необхідно використовувати довідник умовних кодів товарів, які відсутні в УКТ ЗЕД, розміщений на офіційному вебпорталі ДПС за покликанням: https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/288992.html.

Так наприклад, за операціями з першої передачі покупцю спеціального майнового права на квартиру у графі 3.1 «товару згідно з УКТ ЗЕД» податкової накладної необхідно зазначати умовний код товару – 00103.

 

Питання 5.

Чи змінився порядок оподаткування операцій з другого та наступного постачання житла (об’єктів житлової нерухомості), а також операції з постачання доступного житла та житла, що будується із залученням державних коштів, починаючи з 10 жовтня 2022 року?

Відповідь:

Ні, не змінився. Операції з другого та наступного постачання житла (об’єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості, а також доступного житла та житла, що будується з залученням державних коштів, звільняються від оподаткування ПДВ.

 

Питання 6.

На яку дату визначаються податкові зобов’язання з ПДВ за операціями з постачання послуг із спорудження житла (об’єктів житлової нерухомості), починаючи з 10 жовтня 2022 року, що здійснюються на виконання довгострокових договорів?

Відповідь:

За операціями з постачання послуг із спорудження житла (об’єктів житлової нерухомості), які здійснюються на виконання довгострокових договорів на будівництво житла (об’єктів житлової нерухомості), укладених та щодо яких дозвіл на виконання будівельних робіт отримано, починаючи з 10 жовтня 2022 року, дата виникнення податкових зобов’язань визначається за касовим методом, тобто на дату отримання коштів чи інших видів компенсації.