Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Любашівській ДПІ відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань податкових новацій в умовах воєнного стану

, опубліковано 27 червня 2022 о 15:57

 На питання платників податків відповідала начальник Любашівської ДПІ Інна Грекул.

Чи продовжується кампанія декларування доходів, отриманих у 2021 році під час воєнного стану?

Кампанія декларування доходів за 2021 рік триває. Обов’язковому декларуванню підлягають:

доходи, з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався;

доходи від особи, яка не є податковим агентом (в т.ч. від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільськогосподарської продукції фізичним особам, тощо);

доходи у вигляді спадку від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунків від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;

доходи від продажу інвестиційних активів;

іноземні доходи тощо.

Звертаю увагу, що граничний термін подання декларації про майновий стан і доходи минув 2 травня.

Однак в умовах запровадження воєнного стану в Україні подовжено граничні строки для подання податкової звітності платниками податку на 90 календарних днів після завершення стану війни.

Податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2021 рік можна подати в електронній формі, скориставшись електронним сервісом ДПС «Електронний кабінет», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Держреєстрі фізичних осіб-платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Для подання декларації в електронному вигляді, платнику необхідно лише отримати електронний підпис у кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС України або іншого надавача електронних довірчих послуг.

Чи сплачують єдиний соціальний внесок за себе ФОП – платники єдиного податку у період воєнного стану в Україні?

Тимчасово, з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе.

Як здійснюється обрання або перехід на спрощену систему оподаткування з особливим порядком оподаткування у період дії воєнного стану?

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платником з особливостями, встановленими п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 16 липня 2019 року № 308. При цьому, до заяви не додається розрахунок доходу за попередній календарний рік. 

Суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку третьої групи з особливостями, встановленими п. 9 підрозд. 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ: з 01 квітня 2022 року – у разі подання заяви до 01 квітня 2022 року.  У разі подання заяви починаючи з 01 квітня 2022 року - з наступного робочого дня після подання такої заяви.

За якою формою та у які терміни платники єдиного податку зі ставкою 2% повинні подавати податкові декларації?

6 травня 2022 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів від 26 квітня 2022 року № 124 «Про затвердження форми податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні», яким затверджена форма податкової декларації платника єдиного податку третьої групи зі ставкою 2% доходу.

Декларація складається з трьох розділів, доповнення до декларації, яке заповнюється і додається відповідно до п. 46.4 ст. 46 глави 2 розділу II ПКУ від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами і доповненнями та містить 2 додатка:

Додаток 1. «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік», який подається платниками єдиного податку третьої групи за ставкою 2% доходу - власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (у т. ч. на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, у яких виникає обов’язок подавати додаток із розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання у складі податкової декларації за грудень поточного року за податковий (звітний) рік;

Додаток   2. «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску», який подається та заповнюється фізичними особами - підприємцями - платниками єдиного податку третьої групи з ставкою 2% доходу, з урахуванням особливостей встановлених п. 9.7 п. 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ.

Платники єдиного податку третьої групи за ставкою 2% доходу зобов’язані подати до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду.

Граничний термін подання податкової декларації платника єдиного податку третьої групи з особливостями оподаткування за травень припадає на 20 червня 2022 року.

Чи є обов’язковим застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку другої-четвертої групи під час введення воєнного стану?

Під час воєнного стану у випадках, передбачених законодавством, необхідно застосовувати РРО та ПРРО. Зверніть увагу, що прийнято новий Закон №2120, який передбачає відновлення проведення фактичних перевірок, а також обов'язок надати клієнтам можливість розрахунку платіжною картою.

Чи має право самозайнята особа скористатися правом на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації та задекларувати кошти, отримані від здійснення господарської діяльності, які не були задекларовані у податковій декларації та з яких не були сплачені відповідні податки і збори? Чи будуть зазначені кошти під час проведення документальної перевірки вважатися такими з яких сплачені усі податки та збори?

Скористатися правом на подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації можуть фізичні особі, у тому числі самозайняті особи. Декларант зобов’язаний документально підтвердити грошову вартість таких об’єктів для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування шляхом додання до одноразової (спеціальної) добровільної декларації засвідчених належним чином копій документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування.

У разі якщо самозайнята особа має у власності кошти, отримані нею від здійснення господарської діяльності, але такі кошти не були задекларовані у податковій декларації, а також не були сплачені податки, встановлені податковим законодавством, то така особа має право задекларувати вказані кошти шляхом подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації та сплатити збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування за ставкою, визначеною п. 8 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

Враховуючи вищезазначене зауважу, що під час проведення документальної перевірки зазначені кошти будуть вважатися такими з яких сплачений податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок, військовий збір.