Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Єдиний внесок для фізичних осіб – підприємців під час воєнного стану

, опубліковано 28 червня 2022 о 15:41

Любашівська ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області інформує, що у зв’язку з дією воєнного стану фізичним особам-підприємцям, які провадять діяльність за спрощеною та загальною системами оподаткування, займаються незалежною професійною діяльністю, а також членам фермерських господарств надане право тимчасово, у період з 01 березня 2022 року та впродовж 12 місяців після скасування воєнного стану не нараховувати та не сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Такий крок застосований задля зменшення фінансового навантаження на підприємців та стимулювання їх до продовження діяльності, необхідної для країни в складних умовах війни.

Зазначені особи не заповнюють розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації за період, в якому єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Відповідні зміни до розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 внесені Законом України від 15.03.2022 № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану».

Однак, такі особи втрачають право на зарахування до страхового стажу періодів (місяців), в яких ЄВ не нараховувався та не сплачувався.

На період воєнного стану та ще на три місяці після його припинення не застосовуватимуться штрафи, якщо не вдалося виконати обов’язки як платника єдиного внеску, за неподання або несвоєчасне подання звітності з єдиного внеску, а також не нараховуватиметься пеня на недораховані чи несплачені суми.

Одночасно на такий самий термін вводиться мораторій на проведення перевірок з правильності нарахування та сплати єдиного внеску.