Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Апаратна нарада Куяльницької сільської об’єднаної територіальної громади

, опубліковано 09 червня 2022 о 10:02

Начальник Подільської державної податкової інспекції Головного управління ДПС в Одеській області Наталія Грабазей взяла участь в апаратній нараді Куяльницької сільської об’єднаної територіальної громади.

Засідання відбулось під головуванням Куяльницького сільського голови Сергія Паламарчука, в якому брали участь керівники структурних підрозділів сільської ради, установ, організацій, старости сіл громади.

В рамках проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії на порядок денний засідання було винесено питання: «Декларування 2021», «Зміни у податковому законодавстві під час військового стану».

Під час заходу посадовиця повідомила, що з початку 2022 року триває кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2021 року та зазначила, що налагодження партнерських відносин з органами місцевого самоврядування є одним з пріоритетних напрямків діяльності податкової служби регіону на шляху досягнення спільних цілей та запорукою важливих змін у громадах і суспільстві загалом. Крім того, було наголошено, що за вибором платника податків декларація подається за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку. Для зручності платників та спрощення процедури декларування доходів громадянами, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

Наталія Грабазей звернула увагу, що граничні строки подання декларації за звітний (податковий) 2021 рік:

- для громадян, які відповідно до норм розділу IV Податковим  Кодексом України (далі ПКУ) зобов’язані подавати декларацію, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, – до  01 травня 2022 року. Останній день – 03.05.2022 , але у зв’язку з впровадженням військового стану терміни були перенесені. У випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності платники податків звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

- для фізичних осіб, які декларують право на податкову знижку – по 31 грудня включно наступного за звітним роком.

- платники податків - резиденти, які виїджають за кордон на постійне місце проживання, повинні подати декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Очільниця інспекції  поінформувала присутніх, що фізична особа — платник податку подає декларацію про майновий стан і доходи за звітний податковий період у встановлені ПКУ строки до контролюючого органу за своєю податковою адресою. Податкова адреса платника податків - фізичної особи – це місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі (п. 45.1 ст. 45 ПКУ). Платник податків - фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси. У разі якщо платник податку проживає не за місцем реєстрації (прописки) – Декларація подається до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними. У разі якщо фізична особа знята з реєстрації за однією адресою, але ще не зареєстрована за іншою – Декларація подається до податкового органу за попередньою податковою адресою. В зв’язку з цим, з Центром надання адміністративних послуг Подільської міської ради, щодо направлення громадян, які  змінили адресу до Центру обслуговування платників Подільської державної податкової інспекції  Головного управління ДПС в Одеській області для внесення змін до реєстру відповідно Заяви за формою № 5ДР.

Враховуючи те, що граничний строк сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2021 рік для громадян та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність до 01 серпня 2022 року, зі старостами громади були обговорені шляхи налагодження роз’яснювальної роботи серед населення старостинських округів Куяльницької сільської об’єднаної територіальної громади, щодо залучення  громадян – до декларування доходів одержаних протягом 2021 року, а саме одноосібників, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції.

Подавати декларацію про майновий стан і доходи – конституційний обов’язок громадян (ч. 2 ст. 67 Конституції України).

Сплата податків – це підтримка держави, якої вона сьогодні потребує як ніколи! Від відповідального ставлення до вимог законодавства залежить економічний розвиток, фінансова безпека та рівень соціального захисту громади та держави в цілому.