Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фахівці Кодимської ДПІ про застосування РРО/ПРРО

, опубліковано 24 січня 2022 о 16:14

Фахівці Кодимської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області провели семінар з платниками єдиного податку щодо застосування РРО та/або ППРО з 01.01.2022 року та ведення обліку товарних запасів відповідно до Порядку № 496.

Старший державний інспектор Кодимської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області Світлана Яремчук нагадала, що фізичні особи – підприємці, в тому числі платники єдиного податку II – IV групи, зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО у випадку здійснення «розрахункових операцій» у розумінні Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Під час семінару учасники обговорили послідовність дій суб’єктів господарювання для реєстрації ПРРО, яка здійснюється на підставі заяви, що подається в електронній формі, через сервіс Електронний кабінет.

Світлана Яремчук також звернула увагу, що окрім традиційних касових апаратів, платники можуть скористатися й альтернативним варіантом – ПРРО.

ПРРО мають ряд переваг над класичними РРО – швидка реєстрація каси та реєстрація чеків безпосередньо в ДПС, просте відкриття та закриття зміни, адже формування Z-звіту та його реєстрація в ДПС відбувається за спрощеною процедурою, фіскалізація чеків в режимі офлайн без використання КОРО та розрахункової книжки.

Для роботи з ПРРО платнику необхідно, насамперед, отримати кваліфікований електронний підпис, потім ПРРО потрібно зареєструвати в податковій службі, подавши заяву за формою № 1-ПРРО.

У відповідь платнику надійде квитанція з фіскальним номером, під яким податкова зареєструвала ПРРО, а далі залишається лише завантажити та встановити файл ПРРО на планшет, смартфон чи комп’ютер, які й будуть виконувати роль каси у пункті продажу.

Для реєстрації касира в податковій суб’єкту господарювання необхідно через Електронний кабінет платника подати повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа для касира.

Більш детально з інформацією щодо застосування РРО та/або ПРРО можна ознайомитися за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/pitannya-dnya-schodo-zastosuvannya-rro-prro/