Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Малиновської ДПІ продовжують роз’яснювальну роботу щодо одноразового добровільного декларування

, опубліковано 12 січня 2022 о 09:40

Днями в Малиновській ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області, в телефонному режимі, платникам було надано відповіді на актуальні питання щодо одноразового добровільного декларування, а саме:

Запитання: Які наслідки буде мати фізична особа у разі не сплати або сплати не в повному обсязі задекларованої суми збору?

Відповідь: У разі не сплати або сплати не в повному обсязі суми збору така декларація вважається неподаною, а також на декларанта не поширюються державні гарантії і звільнення від відповідальності(п. 12підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України – далі ПКУ).

Запитання: За яких умов декларант може скористатися правом одноразового (спеціального) добровільного декларування у разі наявності у такого декларанта коштів в національній та іноземній валютах у готівковій формі?

Відповідь: Фізична особа, яка бажає задекларувати кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі, повинна до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації звернутися до банку України та розмістити такі кошти на поточних рахунках із спеціальним режимом використання (п. 9 підрозділу 94 розділу ХХ ПКУ).

Запитання: Чи затверджено Національним банком України порядок відкриття, закриття та зарахування коштів на спеціальний рахунок?

Відповідь: Так, Постановою Правління Національного банку України від 05 серпня 2021 року № 83 затверджено Положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання в національній та іноземних валютах, банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Запитання: Чи проводиться контролюючим органом перевірка одноразових (спеціальних) добровільних декларацій?

Відповідь: Одноразова (спеціальна) добровільна декларація підлягає перевірці у спеціальному порядку, а саме камеральній перевірці.

Зауважуємо, що метою проведення камеральної перевірки одноразової (спеціальної) добровільної декларації є виявлення арифметичних та логічних помилок(п. 15підрозділу 94 розділу ХХ ПКУ).