Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування: відповіді на актуальні питання

, опубліковано 04 січня 2022 о 10:23

Південним відділом податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС в Одеській області проведено сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія» на тему «Одноразове (спеціальне) добровільне декларування». На питання платників відповідала старший державний інспектор відділу Алла Матаєва.

Питання:

Фізична особа придбала автомобіль вартістю 1,2 млн грн, з них: 0,5 тис грн – це кошти з яких сплачено податки та 0,7 тис грн кошти з яких податки не сплачувались, як заповнити декларацію?

Відповідь:

У разі якщо фізичною особою придбано майно як за рахунок доходів, з яких податки і збори сплачені не в повному обсязі, так і за рахунок коштів, з яких податки і збори сплачені в повному обсязі, то в графі «Витрати на придбання (набуття)/оціночна вартість» Декларації зазначаються витрати на придбання (набуття)/оціночна вартість об’єкта нерухомого майна в повному обсязі (у даному прикладі – 1,2 млн грн), а в графі «Вартість активу (база для нарахування збору)» Декларації зазначається частина коштів, з яких не сплачено податки і збори (у даному прикладі – 0,7 млн гривень).

Питання:

Чи виникає обов’язок щодо подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, якщо у фізичної особи наявні 3 земельні ділянки, розмір яких 4,5 га?

Відповідь:

У разі наявності в фізичної особи земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства, придбаних за рахунок доходів, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, сукупний розмір яких перевищує 2,0 гектара, декларант самостійно приймає рішення щодо подання Декларації.

При цьому, у разі подання Декларації базою для нарахування збору кожної окремої земельної ділянки є витрати декларанта на придбання (набуття)/оціночна вартість такої земельної ділянки, у сумі з яких не сплачено податки і збори.