Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи

, опубліковано 29 листопада 2021 о 10:52

Про це, начальник Березівської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській Ольга Патрашку зазначила під час зустрічі з керівником одного із приватних підприємств міста Сергієм Іщенко.

Ольга Патрашку проінформувала, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування фізичними особами своїх активів здійснюється відповідно до норм Закону України від 15.06.2021 № 1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Об’єктами такого декларування можуть бути, зокрема, валютні цінності (банківські метали, крім тих, що не розміщені на рахунках, національна валюта (гривня) та іноземна валюта, крім коштів у готівковій формі, та права грошової вимоги (у тому числі депозит (вклад), кошти, позичені третім особам за договором позики), оформлені у письмовій формі з юридичною особою або нотаріально посвідчені у разі виникнення права вимоги декларанта до іншої фізичної особи.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування триватиме до 01 вересня 2022 року. Подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію громадяни зможуть до Державної податкової служби України виключно в електронному вигляді з використанням кваліфікованого електронного підпису для ідентифікації в Електронному кабінеті.

Для сплати одноразового збору до бюджету в Електронному кабінеті забезпечено автоматичне заповнення платіжного доручення на підставі даних платника, інформації про бюджетні рахунки.

Із задекларованих активів необхідно сплатити збір в таких розмірах:

- 9 % щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном;

- 5 % щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні;

- 2,5 % щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 01 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.

З покроковою інструкцією подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації можна ознайомитись за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya/deklaratsiya/pokrokova-instruktsiya/.