Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Суворовській ДПІ проведено сеанс «гарячої лінії» на тему: одноразове добровільне декларування

, опубліковано 11 жовтня 2021 о 10:05

Днями в Суворовській ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області податківцями проведено телефонний сеанс «гарячої лінії» на тему: Одноразове (спеціальне ) добровільне декларування.

На питання платників відповідала начальник Суворовської ДПІ Надія Стрельнікова.

Запитання: Чи потрібен переклад підтверджуючих документів при декларуванні  закордонних активів?

Відповідь: Так, одночасно, з поданням Декларації декларант  зобов’язаний  надати легалізовані в установленому  порядку документи, які супроводжуються нотаріально затвердженим перекладом українською мовою .

Запитання: Як задекларувати кошти, які перевищують 400 тис. грн.?

Відповідь:  Фізичні особи можуть добровільно задекларувати  активи, які  були одержані (набуті) за рахунок  доходів, що підлягали оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки та збори  до 01 січня 2021 року у тому числі готівкові кошти.

Для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземних валютах  на  поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України.

Відповідно до пп.1 п.10 підрозділу 9 прим.4 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі ПКУ)  визначено, що склад та обсяг активів, джерела одержання яких у разі невикористання фізичною особою права на подання декларації, з яких повністю сплачено податки і збори  відповідно до податкового законодавства - це  активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тис. грн.   

 Тобто, фізичні особи, заощадження  яких  не перевищують сукупно 400 тис. грн. мають право не подавати  декларацію.

Запитання: чи може декларант  делегувати подання декларації своєму представнику?

Відповідь: декларація подається безпосередньо (тобто особисто) декларантом,  виключно в електронному вигляді через електронний кабінет.

Надія Стрельнікова нагадала, що інформаційно-роз’яснювальна кампанія щодо Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» триває з 01 вересня 2021 року по 01 вересня 2022 року.