Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Робоча зустріч у форматі «круглого столу» в Роздільнянській ДПІ з територіальними громадами

, опубліковано 08 жовтня 2021 о 11:49

Начальником Роздільнянської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області Наталією Козовякіною проведено робочу зустріч у форматі «круглого столу» з посадовими особами територіальних громад (Роздільнянської ОТГ, Лиманської селищної громади, Степанівської ТГ) стосовно користування сучасними електронними сервісами щодо процесів адміністрування податків, зборів, платежів для наповнення місцевих бюджетів, та актуальні питання щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування.

В ході зустрічі Наталія Козовякіна повідомила, що з 1 вересня 2021 року розпочато кампанію з одноразового (спеціального) добровільного декларування громадян, котра триватиме до 1 вересня 2022 року. Присутнім було висвітлено основні питання проведення кампанії щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування,  пояснено, хто має право скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування; які ставки передбачені та спосіб розрахунку суми збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування;  як сплатити нараховані зобов’язання (як отримати розрахункові рахунки, які терміни сплати та варіанти оплати, тощо); які активи підлягають одноразовому (спеціальному) декларуванню; де можна знайти форму декларації та як вона заповнюється тощо.

 Представниця податкової служби зауважила, що така декларація подається обов`язково в електронному вигляді та особисто декларантом. Самостійно ознайомитись з детальною інформацією можна за адресою http://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya.

Разом з тим, Наталія Козовякіна пояснила необхідність територіальним громадам використовувати електронні сервіси задля отримання податкової інформації та проведення аналітичної роботи, оскільки особливо зросла важливість використання електронних сервісів ДПС під час карантину, оскільки забезпечуються дистанційні комунікації з податковими органами.

Під час «круглого столу» податківці звернули увагу платників на тому, що безкоштовним сервісом Державної податкової служби «Електронний кабінет», який працює в режимі реального часу, можна скористатись цілодобово. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС https://tax.gov.ua/.

Увагу присутніх детально акцентували на структурі, можливостях та перевагах користування електронними сервісами органів ДПС. А саме, на можливості використання в роботі розділу «Реєстри» відкритої (загальнодоступної) частини Електронного кабінету, який містить інформацію з 23 реєстрів ДПС (дані про взяття на облік платників податків, платників єдиного податку, податку на додану вартість, неприбуткових установ та організацій, страхувальників, а також інформацію щодо РРО, пошук фіскального чека або марки акцизного податку тощо).    

Для отримання податкової інформації (зокрема, інформації у розрізі джерел доходів про суми нарахованих, сплачених податків, сум податкового боргу та надмірно сплачених сум) посадовій (уповноваженій) особі територіальної громади необхідно, перш за все, ввійти до приватної частини Електронного кабінету за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua.

Після ідентифікації будуть доступними дві вкладки звітність у розрізі джерел доходів та звітність у розрізі платників податків – юридичних осіб.

Наталія Козовякіна повідомила, що вхід до особистого кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису будь-якого кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг або через Інтегровану систему електронної ідентифікації id.gov.ua  (MobileID та BankID). Також електронний підпис можна отримати в податковій службі в Акредитованому центрі сертифікації ключів інформаційно-довідкового департаменту ДПС, про роботу якого можна дізнатися на сайті: https://acskidd.gov.ua.

На завершення засідання очільниця Роздільнянської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області надала мережеві посилання щодо детального інформування як користуватися приватною частиною Електронного кабінету https://cabinet.tax.gov.ua/help/video.html.