Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Болградці можуть провести звірку щодо нарахованих майнових податків

, опубліковано 29 липня 2021 о 10:46

Болградська державна податкова інспекція Головного управління в Одеській області повідомляє, що власники об’єктів нерухомості на території Болградського району за підсумками січня - червня 2021 року сплатили  до місцевих бюджетів 1016,0 тисяч гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що на 59 відсотків перевищує минулорічний показник.

Нагадуємо, що податок сплачується за площу, яка перевищує 60 квадратних метрів для квартир, 120 квадратних метрів – для будинків і 180 квадратних метрів – для різних типів житлової нерухомості.

У 2021 році податок сплачується за звітний 2020 рік. Податок нараховується на загальну площу об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток.

Ставки податку встановлюються рішеннями місцевих рад. Однак при цьому вони не мають перевищувати 1,5 % розміру мінімальної зарплати, яка встановлена на 1 січня звітного року, за 1 квадратний метр бази оподаткування.

Крім того, розрахована сума податку на нерухоме майно збільшується на 25 тис. грн за кожен обʼєкт нерухомості, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів для квартири або 500 квадратних метрів для будинку.

Податкові повідомлення-рішення із зазначеною до сплати сумою податку на нерухомість громадянам були надіслані до 1 липня поточного року, яку необхідно сплатити протягом 60 днів з дня отримання.

У випадку незгоди із визначеною сумою платник має право звернутися до контролюючого органу за своєю податковою адресою для звірки дани щодо:

- об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

- розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

- права на користування пільгою із сплати податку;

- розміру ставки податку;

- нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Таку звірку можна провести в Центрі обслуговування платників Болградської ДПІ Головного управління ДПС в Одеськії області. Фахівці податкової служби проінформують про підстави нарахування майнових податків та нададуть необхідні консультації щодо виконання податкових зобов’язань. 

Враховуючи обмежувальні заходи, установленими в Україні через пандемію коронавірусної хвороби COVID-19, звірку можна провести у телефонному режимі за контактними телефонами (04846) 4-33-52, 4-36-81, або отримати ключ електронного цифрового підпису, зареєструватися в Електронному кабінеті та в режимі онлайн дізнаватися про нараховані суми податків, зборів та інших платежів.