Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання оподаткування та наповнення місцевих бюджетів обговорили під час зустрічі в Роздільнянській ДПІ

, опубліковано 17 червня 2021 о 18:41

Начальник Роздільнянської ДПІ Головного управління ДПС в Одеській області Наталія Козовякіна провела робочу зустріч з посадовими особами територіальних громад, на якій підіймали питання налагодження координації роботи з територіальними громадами з питань оподаткування та наповнення місцевих бюджетів.

Зокрема, представники податкової служби та територіальних громад  обговорили проблемні питання, які виникають при адмініструванні плати за землю та висловили свої пропозиції щодо їх врегулювання.

Наталія Козовякіна повідомила, що податківцями вживаються заходи щодо оформлення землекористувачами договорів оренди, проводиться активна роз’яснювальна робота з платниками податків щодо дотриманням вимог чинного законодавства у частині оформлення та використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення (паїв).

Повнота надходжень земельного податку та орендної плати за землю до місцевих бюджетів залежить від спільних зусиль податківців та органів місцевого самоврядування у напрямі залучення власників земельних ділянок та землекористувачів до оподаткування.

Також, очільниця податкової інспекції нагадала присутнім, що з  метою забезпечення умов належного рівня надходжень місцевих податків до  бюджетів територіальних громад, зокрема плати за землю, ДПС України виконано аналіз офіційно оприлюдненої Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру інформації про величину нормативної грошової оцінки земель населених пунктів (далі - Оцінка) на предмет дотримання органами місцевого самоврядування норм абзацу другого частини другої статті 18 Закону України від 11 грудня 2003 року № 1378-IV «Про оцінку земель» (далі - Закон).

Зокрема, стаття 18 Закону визначає порядок проведення нормативної грошової оцінки земельних ділянок, а саме термінів проведення такої оцінки:

- розташованих у межах населених пунктів незалежно від їх цільового призначення - не рідше ніж один раз на 5 - 7 років;

- розташованих за межами населених пунктів земельних ділянок сільськогосподарського призначення - не рідше ніж один раз на 5 - 7 років, а несільськогосподарського призначення - не рідше ніж один раз на 7 - 10 років.

За результатами зустрічі представники територіальних громад відзначили важливість співпраці податкової, органів місцевого самоврядування та бізнесу, від якої залежить подальший розвиток місцевих громад.