Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці зустрілися зі старостами Куяльницької сільської громади

, опубліковано 15 квітня 2021 о 13:58

Зустріч з питань декларування доходів одноосібниками, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї), провела начальник Подільської державною податковою інспекцією Головного управління ДПС в Одеській області  Наталія Грабазей.

Керівник інспекції зазначила, що порядок декларування доходів, одержаних фізичними особами, регулюється нормами Податкового кодексу України (далі - ПКУ), відповідно до норм якого подавати декларації про майновий стан і доходи необхідно і одноосібникам, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) загальною площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції (п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ).

Крім того, при отриманні у 2020 році доходів від надання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі – орендарю, яка не є податковим агентом (самозайнятою особою), орендодавець (громадянин-одноосібник) визначає свої податкові зобов’язання за результатами такого року у декларації про майновий стан і доходи та сплачує податок на доходи фізичних осіб з таких доходів за своєю податковою адресою.

Декларація про майновий стан і доходи за 2020 рік подається до 01 травня 2021 року (останній день – 30.04.2021 року).

Доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі, підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб (18 %) та військовим збором (1,5 %).

Фізичні особи, які одноосібно обробляють земельні ділянки (паї) та отримують доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції, мають можливість здійснювати таку діяльність з вирощування сільськогосподарських культур, зареєструвавшись суб’єктами господарювання – фізичними особами підприємцями, зі сплатою відповідних податків і зборів до бюджету та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – до відповідних цільових фондів, згідно з вимогами чинного законодавства.

За результатами зустрічі, учасники окреслили плани спільних дій, направлених на інформування населення щодо декларування отриманих доходів.  

З актуальною інформацією щодо декларування доходів громадян можна ознайомитися на субсайті територіальних органів ДПС в Одеській області вебпорталу ДПС в банері «Деклараційна кампанія 2021» за посиланням https://od.tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2021/.