Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» на тему: «Сплата земельного податку при наданні земельних ділянок в оренду»

, опубліковано 08 вересня 2020 о 11:31

У Роздільнянській ДПІ Южненського управління Головного управління ДПС в Одеській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питання сплати земельного податку при наданні земельних ділянок в оренду.

На запитання платників відповідала заступник начальника Роздільнянської ДПІ Наталія Козовякіна.

Відповіді на актуальні запитання пропонуємо вашій увазі.

 

Питання: Якщо платник єдиного податку земельну ділянку передав в оренду, які є зміни у сплаті земельного податку?

Відповідь: Законом України від 16 січня 2020 року N 466-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві" (далі – Закон №466) передбачена норма, яка набрала чинності з 01 липня 2020 року. За земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої - третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку), передбачено звільнення від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з земельного податку.

Отже, для платників єдиного податку першої - третьої груп з 1 липня 2020 року не діє звільнення від сплати земельного податку за ділянки, які надаються в оренду (найм, позичку), а також за ділянки, на яких розташовані об'єкти нерухомості, що надаються в оренду (найм, позичку).

 

Питання: Яка площа земельної ділянки є об'єктом оподаткування для платників ЄП другої - третьої груп, які надають в оренду (найм, позичку) частину земельної ділянки та/або нерухомого майна: вся площа земельної ділянки чи її частина та/або площа всієї земельної ділянки під нерухомим майном чи площа земельної ділянки, розрахована пропорційно частині нерухомого майна, яке здається в оренду?

Відповідь: Відповідно до п. 291.2 ст. 291 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ), спрощена система оподаткування, обліку та звітності - особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1 ст. 297 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених цією главою 1 розд. XIV ПКУ, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

Законом N 466-IX внесено зміни, зокрема, до пп. 4 п. 297.1 ст. 297 ПКУ, згідно з якими платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з 01 липня 2020 року з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої - третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку)).

Статтями 269 та 270 ПКУ встановлено, що платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об'єктами оподаткування - земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Згідно з абзацами першим та третім п. 286.1 ст. 286 ПКУ підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

У разі подання платником податку до контролюючого органу правовстановлюючих документів на земельну ділянку, відомості про яку відсутні у базах даних інформаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, сплата податку фізичними та юридичними особами здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом інформації про перехід права власності на об'єкт оподаткування.

Таким чином, у платників єдиного податку другої - третьої груп, які набули у власність або у постійне користування земельну ділянку та надають її та/або нерухоме майна, що знаходиться на такій земельній ділянці, в оренду, з 01.07.2020 виникає обов'язок сплачувати земельний податок та надавати податкову декларацію з плати за землю на загальних підставах за всю земельну ділянку.

 

Питання:  Протягом року право власності на земельну ділянку перейшло іншому власнику. Хто має сплатити земельний податок?

Відповідь: У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника до іншого протягом календарного року, земельний податок сплачується попереднім власником за період з 01 січня цього року до початку того місяця, у якому він втратив право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником - починаючи з місяця, у якому у нового власника виникло право власності (пп. 286.5 статті 286 ПКУ).